• Fågelskådare svarar.

  I somras upptäckte Vetenskapsradions nyhetschef en vit andunge i en kull med gräsänder som växte upp bland vanliga brunspräckliga dunbollar. Hur kan de bli så? Fågelskådaren Anders Wirdheim svarar.

 • Lyssnarfråga.

  Varför dyker bananflugor upp så fort man har ställt fram en skål med frukt? Vår reporter Jonna Westin träffade entomologen Rasmus Hovmöller, som redde ut det.

 • Lyssnarfrågan
  Lyssnarfrågan.

  Musslor tar upp gifter från vattnet de befinner sig i. Men vad händer med gifterna sedan? Willem Goedkoop är forskare vid SLU i Uppsala och svarar på lyssnaren Karin Östergrens fråga om var gifterna tar vägen.

  Har du också en fråga om vetenskap? Mejla oss på publik.vet@sverigesradio.se

 • LYSSNARFRÅGAN

  Sparris får urin att lukta speciellt hos vissa, men inte hos alla? Och varför känns kyckling och fisk lite klistrigt mot gommen ibland? Vår lyssnare Christer Henriksson får svar av kemiprofessorn Hans Ellervik.

 • Lyssnarfrågan.

  Fladdermöss med sina högfrekventa ljud och sin ekopejling kan normalt snabbt väja undan för hinder. Men släta ytor ställer till bekymmer under flygturen, visar en ny studie i tidskriften Science.

  Men påverkar även färgen på en slät yta deras flygförmåga? Och kan en rådjursskrämma som sänder ut ultraljud skrämma bort även fladdermöss?

  I klippet svarar biologen Patrik Dinnétz vid Södertörns högskola på lyssnaren Stellan Marklunds frågor.

 • Lyssnarfrågan.

  Hur kommer det sig att man kan uppleva att kolsyrat vatten smakar lite saltaktigt? Vår reporter Jonna Westin tog med sig en flaska bubbelvatten till forskaren Helena Grennberg, som redde ut det.

 • Lyssnarfråga.

  Lyssnaren Bernt "Tjalle" Forsberg har hört att personer med grövre synnerv ser bollar i slowmotion, och därför har mer tid på sig att se var bollen kommer landa. Och han undrade helt enkelt om det var sant?

 • Lyssnarfrågan.

  Att hissen man står i går sönder och börjar rasa ned i hisschaktet är riktigt skräckscenario. Men om man skulle vilja lägga sig ned på hissgolvet i en fritt fallande hiss, kanske i hopp om att komma lindrigare undan – kan man det? Rymdfysikern svarar!

 • Lyssnarfrågan.

  Hur kan två lägenheter i samma hus lukta så olika? Viktor Einarsson, praktikant på Sveriges Radio, beslutade sig för att ta reda på saken med hjälp av luktsinnesforskaren Jonas Olofsson på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

 • Från sumererna och ut i världen.

  Lyssnaren Camilla Lundberg undrade om man har och har haft samma horoskop på södra halvklotet som här på norra. Vore inte det konstigt med tanke på att vi väl har olika stjärnbilder? Vår reporter Tim Leffler redde ut frågan med hjälp av arkeoastronomen Göran Henriksson.

 • Lyssnarfrågan.

  På norra halvklotet är det lätt att känna sig lite tröttare under vinterhalvåret. Det är brist på solljus men är det kanske också så att vi lider av syrebrist när naturens gröna växter som producerar syre tappat sina blad?

 • Rymd och raketer.

  Vår reporter Björn Gunér tog med ett batteri av rymd- och raketfrågor till rymdforskaren Anders Eriksson vid Uppsala universitet.

 • Video: Tim skakar loss.

  På ett möte häromveckan fick vår praktikant Tim Leffler en pik av sin kollega som la ett par pennor på hans ben - eftersom han skakade med dem snabbt upp och ner. Diskussion tog fart om vad det beror på. Är det rastlöshet? Och varför är det mest unga män som verkar skaka på benen?

 • Veckomagasinet.

  Många upplever att kaffe sätter igång magen och att de måste springa och sätta sig på toaletten redan efter några klunkar kaffe.

  Tim Leffler försöker med hjälp Per Hellström, professor i mag- och tarmkanalens medicinska sjukdomar, vid Uppsala universitet, ta reda på varför.