• MÄNNISKOR OCH TRO FÖLJER UPP

  Under hösten 2011 förlorade ett av de största muslimska samfunden i Sverige, FIFS sin vigselrätt på grund av att vissa vigselförättare misskött sina uppgifter. Nu har samfunden upprättat en Handlingsplan för att komma till rätta med felaktigheterna och samfundet har också fått tillbaka sin vigselrätt. Vigselombudet för FIFS, Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, Otmam Al Tawalbeh berättar om de nya rutinerna.

 • MÄNNISKOR OCH TRO 25 MAJ 2012

  Efter flera års diskussioner om tvångsäktenskap kommer nu regeringens utredare Göran Lambertz med förslag på hur skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap kan stärkas. Finns det risker med en hårdare lagstiftning och vad får det för betydelse för vigselförrättare i Sverige? Diskussion med Göran Lambertz, kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo samt Emre Güngür, författare som också arbetat med den manliga aspekten av hedersrelaterat förtryck.

 • I söndags firades Äktenskapets dag i många kyrkor runt om i Sverige på initiativ av Svenska evangeliska alliansen. Syftet är "att lyfta fram Guds tanke med äktenskapet i församlingens mitt" -eftersom det enligt organisationen finns särskilda behov av det.

  Stefan Gustavsson, generalsekreterare för SEA berättar om syftet med kampanjen. I ett reportage av frilansjournalisten Jerker Jansson får vi följa ett par som gått en äktenskapskurs och pastor Lars Göran Sundberg som skrivit boken: Dela livet - hela livet.

 • Människor och tro har i ett antal reportage berättat om vigselrätt, religiösa vigslar och olika syn på Äktenskap. Inslagen finns samlade under rubriken Rätt att viga? här på hemsidan. Här finns mer information från Kammarkollgiet om vilka svenska samfund som har vigselrätt samt en aktuella rapport från Ungdomsstyrelsen.

 • Är dagens äktenskapslag tillräckligt bra när det gäller kontrollen av vigslar? Finns det ett bättre sätt än att ansvaret vilar på samfunden själva? Debatt med Johan Linander som sitter i riksdagen för Centerpartiet, delaktig i arbetet med den nya äktenskapslag som kom 2009 samt Mariam Yazdanfar, socialdemokratisk parlamentariker som bland annat engagerat sig i frågor kring hedersproblematik.

 • Att viga är en uppgift med ansvar eftersom det får juridiska konsekvenser för paren. Men vad händer då när en vigsel inte gått till på rätt sätt? I tre reportage reder vi ut frågan och vi börjar hos Karin Granberg, jurist på Kammarkollegiet som kontroller samfundens vigslerätt. Vi träffar imamen Ali Ibrahim som fått sin vigselbehörighet indragen efter att myndigheterna anser att han misskött sin uppgift. Men Ali Ibrahim själv har en förklaring. Dessutom belyser vi ett aktuellt fall där hela vigselrätten för ett samfund dragits in. Förenade islamiska föreningar i Sverige stoppades i november 2011 från att viga men har nu fått tillbaka den rätten. Ordförande Mostafa Kharraki förklarar hur de ska bättra sig.

  Reportrar är Sören Wibeck och Arvid Hallberg.

 • Synen på äktenskap kan se olika ut i olika religiösa traditioner och tidigare idag talade jag med Misha Jaksic, präst i den serbisk ortodoxa kyrkan och verksam som ortodox samordnare i Sveriges kristna råd där 13 olika ortodoxa kyrkor är medlemmar och så här berättar han om den teologiska grunden till den ortodoxa synen på äktenskap.

 • Vigselrätt ifrågasatt

  Vigselrätt för samfund och vigselbehörighet för präster och imamer står i fokus i veckans program. Hör om ett av Sveriges största muslimska samfund som fått flera anmälningar mot vigselförättare som slarvat eller missförstått reglerna. Vilka konsekvenser har det fått och hur ska samfundet nu bli bättre på att kontrollera sina vigselförättare? Klarar verkligen alla samfund av att hantera vigselrätten eller vore det bättre med en civil äktenskapslagstiftning?

  Reportage och debatt i Människor och tro.

 • NY RAPPORT

  Att gifta sig kan betyda olika saker. Individer, familjer, religioner, kulturer och lagar bär olika idéer om äktenskapets innebörd, förutsättningar och möjligheter att upplösa äktenskapet. Ofta går de idéerna rätt bra ihop med vad svensk lag menar med vigsel och äktenskap, ibland gör det inte det - tvångsäktenskap, barnäktenskap och fullmaktsäktenskap hör till de varianter som uppmärksammats på senare år, och som strider mot svensk lag.

  Nu lämnar Ungdomsstyrelsen en rapport till regeringen om vigselliknande ceremonier - alltså om former där man gifter sig utan att bli gift i samhällets och lagens mening. Vilka konsekvenser kan det få för ungdomar som ingår i den här typen av giftermål? Vilka ekonomiska förbindelser sker mellan familjerna?'

  Läs rapporten här:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista