Tina Thunander i sharialand

Tina Thunander är en av få svenska journalister som tillåtits besöka Saudiarabien. Att hon dessutom är kvinna och reste dit ensam vållade den saudiska byråkratin en hel del huvudbry. I sin nyutkomna bok Resa i sharialand berättar hon om konungariket Saudiarabien och om hur moderna strömningar bryts mot religiösa påbud och ålderdomliga seder.

 • Eskil Franck gjorde som männen i hans familj gjort i över 200 år och blev präst. Hans bana inom Svenska kyrkan var framgångsrik, och han föreslogs som ärkebiskop i mitten av 1990-talet, men trots det valde han att avsäga sig prästämbetet. Om vägen dit berättar han i boken Giv mig, min son, ditt hjärta.

  Hör honom berätta om tro och tvivel, lojalitet mot sig själv, saknaden av ett sammanhang och friheten att tänka fritt i ett samtal med Människor och tros programledare Tithi Hahn.

 • kvartsamtalet

  Hur förhåller sig den svenska judiska minoriteten till Israel? Det är utgångspunkten i Anders Carlbergs nya bok När lojaliteten prövas - Om Israel och svensk-judisk identitet. Tidigare var han ordförande för den judiska församlingen i Göteborg nu vill han utifrån sina egna erfarenheter och värderingar resonera kring lojaliteten med staten Israel.

 • kvartsamtalet

  Katolska kyrkans nyvalde påve tog namnet Franciskus efter helgonet Franciskus av Assisi, något av många tolkades som ett bevis på hans vilja att leva i enkelhet och med fokus på att värna de svagaste i samhället.

  I veckan utkom Ted Haris och Carolina Johanssons bok Att leva helhjärtat - inspiration från Franciskus av Assisi. I boken får vi följa den fascinerande berättelsen om en rik köpmansson som lämnar allt för att komma närmare Jesus.

  Idag är Franciskus en av katolska kyrkans mest kända helgon, en enkelhetens vägvisare och de utsattas tjänare. Men bokens grundläggande frågeställning lyder: Vad har han att säga oss på 2000-talet om livet och himmelriket? Om varför frågan är relevant och om den inre resan handlar veckans kvartsamtal med författarna.

  Här kan du lyssna på en längre version av den intervju som sändes i programmet:

 • Kvartsamtal

  Prästen Ulrica Stigbergs senaste bok, Om barn och livets frågor, utgår från barnens frågor om livet. Frågor som söker svar från vuxna som hör. Vad innebär barnens rätt till andlig utveckling som det talas om i FNs barnkonvention och vad betyder det för oss medvandrare? 

 • Kvartsamtalet

  Historikern Ingrid Lomfors är ny generalsekreterare för Judiska församlingen i Stockholm. Hon ser som sin uppgift att bidra till att svenska judar också i framtiden lyckas behålla sin särart och samtidigt vara en väl integrerad del av det svenska samhället.

  Varje generation skapar sin identitet i relation till den föregående. Många av dagens medelålders judar har haft sin föräldragenerations tystnad kring förintelsen att förhålla sig till. Vilken är den relief den unga generationen lutar sig emot? Hur viktig är den judiska gruppens röst i det svenska mångkulturella landskapet idag och vilka är de utmaningar som väntar på nya jobbet?

 • kvartsamtalet

  Utbildningsradions nya tv-serie Himmel och jord handlar om livsfrågor och religion i världen. Serien tar avstamp i att svenskar tillmäter religion och tro en liten betydelse i sina liv, enligt undersökningen World Value Survey. Det här är ett faktum som gör Sverige till ett extremt undantag globalt sett.

  I Människor och tro berättar Erik Sandström, producenten bakom serien, om varför han kan avundas de troende och hur hans utgångspunkt som icke-troende svensk journalist kunde krocka med den självklara religiositeten hos de han mötte runt om i världen.

 • kvartsamtalet

  När Bernice får ett missfall tror hon att hon är Messias som ska frälsa världen och väcka sin förlorade dotter till liv. Det är handlingen i författaren Johanna Nilssons nya roman Jag är den som ska komma.

  I kvartsamtalet berättar hon om vem huvudpersonen Bernice egentligen är, hur det är att bära lidandet när livet blir så svårt att drömmen, psykosen eller fantasierna blir verkligheten och verkligheten något annat.

  Flera teman i berättelsen om Bernice känns igen från Johanna Nilssons tidigare böcker. Vad är det hon återvänder till och behöver världen en ny Messias, som kommer för att frälsa oss från ondo?

 • kvartsamtalet

  Vad har Abrahams offer att göra med vad som sker inom judendom, kristendom och islam idag och för vår syn på vem som offrar vad och för vem?

  Vad har Jakob Eklund, skådespelaren som vi känner som göteborgspolisen Johan Falk, med en norsk pjäs som tar utgångspunkt i texter som hör till heliga rum och som vunnit 2012 års Hedda pris för bästa föreställning att göra?

  Hur ser han på de religiösa berättelserna och vilka egna betraktelser har han vävt in i Svein Tindbergs manus?

  Jakob Eklund berättar om förarbetena till helgens premiär på Abrahams barn på Stadsteatern i Stockholm, resan som han gjorde i Abrahams fotspår och vad det betytt för honom.

 • Kvartsamtal

  Peter Hallström har skrivit musik till andra. Han har spelat och sjungit tillsammans med de flesta. Nu kliver han fram under eget namn med skivan Brev från en förlorad son. Låten som gett skivan dess titel har legat ute på nätet en tid och har berört många som lyssnat. Kommentarer på bloggar och i sociala medier talar om igenkänning, gråt, längtan och iska. Vad är det för knappar han har tryckt på?

  Hör Peter Hallström berätta om uppväxten i en sträng pingstmiljö där han aldrig kände sig hemma, men som han fick försvara utåt. Hur känslan att känna sig förlorad för sig själv och andra ledde till i ett liv i lögn och mörker och vad som hänt i livet de senaste tre åren och som lett fram till den kritikerrosade skivan.

 • Kvartsamtalet

  ''Jag vet inte hur många gånger hon fick höra det. Att hon inte var en äkta judinna eftersom hon hade övergått. Jag vet inte hur ofta han fick höra det. Att han genom att gifta sig med en icke-judinna hade satt en oäkta jude till världen. Denna person av diffus bakgrund och identitet var jag.''

  Leif Zern, respekterad kulturskribent som tidigare skrivit böcker om dramatik och filmkonst, skriver nu om sin uppväxt på Södermalm i Stockholm i boken Kaddish på motorcykel. Hör honom i kvartsamtalet där han berättar om sin brokiga släkthistoria och hur han präglats av sin judiska sociala tillhörighet, religion och kultur.

 • Kvartsamtal


  Författaren Malina Stahre har skrivit boken Det är som det är om sin väninnas möte med sjukdom och död och om den svåra konsten att då vara nära henne. 

  I veckans kvartsamtal berättar hon om den erfarenheten. Om lidande, prövande vänskap och om vägen till en djupare relation med Gud.

  Här kan du lyssna till en längre version av Kvartsamtalet

 • Kvartsamtal Nina Björk

  När människors förmåga till kärlek och omtanke förvandlas till något som kan säljas och köpas är det något som har hänt. Kapitalets makt över tanken har segrat och det måste vi göra något åt. Så skulle man kunna sammanfatta budskapet i Nina Björks nya bok Lyckliga i alla sina dagar, om pengars och människors värde.

  Hör henne i ett kvartssamtal om utopin om ett annat samhälle där människans sällskapliga och älskande natur inte blir husvill i vardagen utan ett med den, och vilken skillnaden är mellan att drömma om mindre lönearbete och att drömma om paraplydrinkar. Varför är det ena en pekpinne och det andra en peppande dröm?

 • Kvartsamtalsgäst

  Poeten, krönikören, programledaren Marcus Birro är Kvartsamtalsgäst i Människor och tro i P1. Marcus Birro är aktuell som talare på Kristdemokraternas årliga första majfirande med temat ”Upp till kamp för familjen”. Hur ser hotet mot familjen ut i Sverige idag och vilken sorts familjer är det han vill kämpa för? Samtal om faderskap, tro och politik med Marcus Birro.

 • Efter Utöya

  "Livet har bedrägligt tunna väggar mellan glädje och sorg, mellan det goda och det outsägligt onda. Det går inte att leva utan att lida o ingen av oss kan styra över livet"

  Så skriver prästen och författaren Per Arne Dahl i boken "Något att hoppas på - när det värsta har hänt". När boken släpptes i höstas gick den rakt in på bokhandlarnas topplista i Norge. Nu har boken kommit på svenska. Per Arne Dahl hade länge velat skriva en bok om sorg och hopp och om hur sorgen och glädjen vandrar tillsammans och våren 2011 var den i princip färdig. Så blev det sommar och den 22 juli då han i som präst mötte massiv sorg och också vrede över det som hänt i Oslo och på Utöya. Hör honom berätta i Kvartsamtalet om lördagen den 23 juli i Trefaldighetskyrkan i Oslo dit människor vallfärdat, om vårt behov av att få bearbeta sorg och om boken, som efter Utöya fick skrivas om.

 • Den har uppmärksammats på filmfestivaler runt om i världen och nu används den som utgångspunkt för seminarier kring mänskliga rättigheter och dödsstraff och kommer att visas i skolor runt om i Sverige. Jens Assurs kortfilm ”Killing the chickens to scare the monkeys” ( ett kinesiskt ordspråk ) berättar baklänges historien om hur en kvinnlig lärare på oklara grunder skjuts till döds av en arkubuseringspatrull.
  Filmen är ett ställningstagande mot rättsosäkerhet och hårdför behandling av politiska motståndare i Kina, något som ofta förbises till förmån för goda handelsförbindelser med starka ekonomiska stormakten.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista