Cecilia Uddén, Kairo

Cecilia Uddén, Mellanöstern

Cecilia Uddén bevakar Mellanöstern från i Kairo.

Kontakt: cecilia.udden@sverigesradio.se

Twitter: @ceciliauddenm

Facebook: Sveriges Radios Utrikeskorrespondenter

 • Israeliska premiärminister Benjamin Netanyahu.
  ISRAEL

  Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att åtalas för mutbrott, bedrägeri och trolöshet. Nyheten kom igår kväll och sätter Israel än mer i ett politiskt ovisst läge efter att två val, i april och september, inte resulterat i någon regering.

 • Iran
  Protesterna i Mellanöstern

  I Iran, där protesterna går in på sin femte dag och där internet är helt nedsläckt av regimen, har rättsväsendet aviserat att upprorsmakare kan komma att dömas till döden med hängning.

 • Mike Pompeo och israeliska bosättningar.
  Israeliska bosättningar

  I går sa USA:s utrikesminister Mike Pompeo att det inte är oförenligt med internationell rätt att etablera civila israeliska bosättningar på Västbanken. Folkrättsexperter håller inte med och nu möts uttalandet av fördömanden och kritik.

 • Isfahan, Iran
  • Efter att Iranska staten höjt priser på bensin har våldsamma demonstrationer blossat upp i hela landet 
  • Tre personer har mist livet varav en polis 
  • Hör Rouzbeh Parsi, Iranexpert vid Utrikespolitiska institutet och Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.
 • Protester i Isfahan, Iran under lördagen.
  OVANLIGA DEMONSTRATIONER

  I Iran har myndigheterna strypt internet, i vad som ses som ett försök att kväva de protester som skakat landet efter att bensinpriset höjdes med 50 procent i fredags. Minst tre personer rapporteras ha dödats i Iran, bland dem en polisman. Och den högste ledaren, Ayatolla Khamenei, har kallat demonstranterna huliganer.

 • Strax innan vapenvilan trädde ikraft dödades åtta personer som alla tillhörde samma familj i Gaza.
  Mellanöstern

  Vapenvilan, som trädde ikraft i Gaza klockan sex i morse, ser ut att hålla. Den senaste upptrappningen började efter att Israel dödade ledaren för den militanta gruppen Islamiska Jihad i tisdags morse.

  34 människor miste livet i Gaza på 48 timmar.

 • Två män vid podium.
  Drönarfilmer

  Samtidigt som Turkiets president Erdogan togs emot av USA:s president Trump i vita huset, har anklagelser om att Turkietstödda miliser begått krigsförbrytelser åter aktualiserats efter amerikanska övervakningsvideor.

 • Rök i Gaza efter raketavfyrningen (t.v). Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén (t.h).
  Analys

  Under dagen har det avfyrats raketer mellan Israel och Gaza, efter att Israel tidigt i morse dödade en högt uppsatt ledare för den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad.

 • Huset där ledaren för Islamiska Jihad, Baha Abu Atta dödades.
  Israel

  I en gryningsräd mot Gaza dödades tidigt i morse ledaren för den militanta gruppen Islamiska Jihad, Baha Abu Atta. Mordet på ledaren har lett till vedergällningsattacker i form av raketattacker mot Israel, flyglarm har hörts över hela södra Israel.

 • Libanons avgående premiärminister Saad Hariri
  Saad al-Hariri

  Libanons premiärminister Saad Hariri avgår. Demonstranterna har fått igenom sitt krav. Men samtidigt kastas Libanon ut i det okända där många oroar sig för vad som kan ske i det maktvakuum som nu uppstått.

 • Två okända kvinnor i al-Hollägret i Syrien.
  Terrorledarens död

  IS-ledaren Abu Bakr Al Baghdadis död igår är ett viktigt slag mot terrorsekten. Men bland hans anhängare, IS-kvinnorna i al-Hollägret, håller man terrormoralen högt och bedyrar att IS-kalifat inte kan dö. Vår korrespondent har, via kontakter, kunnat ta del av IS-kvinnors röster inifrån det ökända al-Hollägret.

 • Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och bild på Abu Bakr al-Baghdadi
  IS-ledare al-Baghdadi död

  USA:s president Donald Trump bekräftade under eftermiddagen att IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi är död. Men Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén tror inte att det innebär slutet för rörelsen.