• Electroprogg-duon Systraskap uppstod för ett par år sedan på en folkhögskola i Jämtland. Studiekompisarna Amanda Lindgren och Sabina Wärme spelade jazz på dagarna, och började göra elektronisk musik på nätterna.

 • Måndag 8 april 2013

  Everyday Mistakes från Umeå släppte häromveckan sin debutskiva ”Obscure Lanes”. En skiva som fått fina recensioner – ”den perfekta blandningen av mörker, självdepravation och vilda västern” skrev Västerbottens-Kurirens recensent Carl Ahlström. Sångaren och låtskrivaren Mattias Malm inspireras bland annat av av äldre filmmusik, surfmusik, och skräckförfattare från förra sekelskiftet.

  Resultatet låter som en skön lite mystisk blandning av Joy Division och Twin Peaks: Mörkt och surfigt. Kufigt och hittigt. Genuint och innovativt. I lördags spelade Everyday Mistakes på studioscenen i Umeå Folkets Hus under musikfestivalen Umeå Open, och vi var där och spelade in. 

 • Hon är 25 år, rappar, sjunger och är delaktig i många olika projekt. Hon sägs ha en av landets bästa liveakter och hon driver en hiphop och reggaeworkshop som riktar sig till unga tjejer för att peppa och stärka ungdomars självförtroende genom musiken. Hon är bosatt i Umeå och heter Nathalie Missaoui, men vi känner igen henne som "Cleo". 

 • Måndag 18 mars 2013

  Arja Saijonmaa från Södra Savolax i Finland studerade vid Sibeliusakademin på 70-talet och slog igenom som sångerska i Sverige med ”Jag vill tacka livet” . Hon har spelat in 35 album med låtar på många olika språk, bland annat: finska, svenska, norska, spanska, italienska, grekiska, tyska, franska, och engelska. Hon har också medverkat i en del filmer, bland andra Anna Svärd och Herr Puntila och hans dräng Matti.

 • Måndag 11 mars 2013

  Jesse P är en ung svensk/finsk rappare, uppväxt i Umeå och Helsingfors som just har släppt sin andra EP ”Pakkå Ruåtsi 2” (Betyder typ: Tala svenska eller håll käften).
  Singeln ”Måndag till söndag” med Redrama från ”Pakkå Ruåtsi 1”  har spelats flitigt på YLE-X och Radio X3M:s  spellistor i Finland, som en av de första svenskspråkiga raplåtarna som har legat på finsk radios spellistor. Han har precis turnerat i Finland och passade även på att besöka hemstaden Umeå för en spelning på Ungdomens Hus – Hamnmagasinet.

 • Måndag 3 Mars 2013

  Krister Stoor är någonting så unikt som en doktor i jojk. Han har därmed unika kunskaper om jojk och jojkens inneboende berättelser. Stuoris ja Bálddonas (Stoor och skrämmande) är en ny grupp som bygger sin musik på jojkens grunder. Ibland låter det som blues, ibland country, ibland rock, och ibland som traditionell jojk, utan att vara det ena eller det andra. Det är musik som bygger på röst, stränginstrument och trumman - både den gamla handhållna och den moderna varianten.

 • Livemusik V.9

  I helgen är det dags för årets största hårdrockshändelse i Västerbotten. Festivalen House of Metal går av stapeln i Umeå Folkets Hus för 7:e året i rad. Folkbladets chefredaktör Daniel Nordström kallade i en krönika förra veckan festivalen för ”en gourmetrestaurang för hårdrockare”, och jämför andra festivaler med snabbmatsrestauranger.

 • Måndag 18 februari 2013

  I helgen är det dags för årets Umefolk-festival. I fyra dagar kommer man att kunna höra traditionell musik från alla världens hörn. Vi ska under denna vecka lyssna på några exempel på hur det lät för ett år sedan på Umeå Folkets Hus, på Umefolk-12.

  Måndag: Kraja Extended - "Simon Issát Marainen"
  Tisdag: Transmongolia - ”Har tarlan sarlar”
  Onsdag: Ulrika Bodén m vänner -”Jeg löft upp hanna”
  Torsdag: Punsch - ”Återbud”

  Fredag: Östblocket - ”Vattenpuss”

 • Fredag 15 februari 2013

  Vad är ett bra avslut på en vecka om inte livemusik? Ahead bildades 2006 av ett gäng skolkompisar i Vindeln. Bandet skriver sina egna låtar och har bland annat spelat på Trästockfestivalen i Skellefteå. De är nu aktuella med nytt material och idag får vi höra bandet Live i P4 Västerbotten. 

 • Måndag 11 februari 2013

  Jack Vreeswijk är kanske mest känd för sitt efternamn som han delar med sin ännu mer kände far Cornelis; eller ”min gamla släkting” som Jack själv säger. Han har gett ut tre album med egen musik, men på senare år har han mer och mer börjat använda det musikaliska arvet efter sin far.
  Jack komponerade mycket av musiken till filmen om Cornelis Vreeswijks liv, och har producerat delar av Hans-Erik Dyvik Husbys album "I ljuset av Cornelis", som kom för ett par år sedan.

  I somras kom han till Holmöns visfestival tillsammans med sin ständige musikaliska följeslagare, gitarristen Love Tholin. Och då var det främst pappa Cornelis låtar från skivan ”Poem, ballader och lite blues” som kom 1970, som stod på programmet. • Måndag 21 Januari 2013

  Höstens stora Jazzfestival i Umeå avslutades med konserten ”My kind of Jazz”. Ett gäng sköna musikprofiler med rötterna i Västerbotten med helt olika musikalisk bakgrund möttes på Studioscenen på Umeå folketshus. Det blev en härlig stämning i den knökfulla lokalen med alla spännande kombinationer av artister och musik -  en del standardlåtar varvat med egna kompositioner.

  Under två veckor ska vi få höra hur det lät när av bland andra Cleo, Frida Hyvönen, Kristin Amparo, Jonas Knutsson, Michael Haines Gärding, Patrik Backlund och Kraja; blandar ihop sig med  husbandet, under ledning av pianisten Mathias Landaeus.

  Låtar:
  Vecka 4:
  Feeling Good - Kraja  (orig Nina Simone)
  Riot - Patrik Backlund och Frida Hyvönen (orig Annika Norlin / Säkert)
  Afro Blue – Kristin Amparo och Cleo (orig Mongo Santamaria)
  Jag står här på ett torg – Frida Hyvönen (orig Boris Vian)
  Please don´t let me be misunderstood – Frida Hyvönen (orig Nina Simone)

  Vecka 5:
  The Kiss – Frida Hyvönen och Kraja (orig Judee Sill)
  Left the city burning – Cleo och Kristin Amparo (orig Cleo)
  Bäckens första bubblor – Kraja och Jonas Knutsson (orig Kraja)
  Hitta sig själv – Michael Haines Gärding (orig Michael H G)
  In watermelon sugar – Alla på scen (orig Matias Landaeus)

 • Måndag 14 Januari 2013

  Winhill/Losehill bjuder inte på några yviga gester. Musiken rör sig från pop med soulkrydda ibland mot folkmusik och country. Men överallt där Umeås senaste komet på den Svenska musikhimlen Winhill/Losehill drar fram, får de högsta betyg av publik och recensenter.

  I mitten av maj var Winhill/Losehill huvudnummer på det nya pampiga bildmuséets invigning på Umeälvens strand. En beklaglig bokningsmiss gjorde att syskonbandet Deportees spelade samtidigt bara några hundra meter därifrån, men alla farhågor att det skulle bli glest i publiken kom på skam. Strax innan konserten började fick huvudentrén till muséet stängas. Då var hela den stora men minimalistiskt inredda lokalen med panoramafönster mot vattnet knökfull av förväntansfull hemmapublik. Och en halvcirkel av kärlek riktades mot scenen där Winhill/Losehill spelade.

  Låtar:
  Shuffle Mountain
  The Heart is a Mussel
  I just can´t relate
  The House is Black
  Oh Lord

 • Livemusik V.2

  Båda är kända musik- och berättarprofiler från norra Sverige. Thomas från Burträsk, Västerbotten och Markus från Gällevare i Norrbotten. Här får vi höra dem  i symbios men också i ädel kamp om uppmärksamheten! De berättar om musikens människor från sina respektive hemtrakter, och spelar även deras musik.

  Vi spelade in dem i somras på Holmöns visfestival där solen och publiken sken ikapp när Thomas Andersson och Marcus Falck gick upp på den timrade scenen på hembygdsområdet i byviken.

  Markus Falck Fiol, durspel, tramporgel, berättande.

  Inspelat av:
  Christer Blomgren
  Eskil Lövström
  Simon Österhof
  Prod: Mikael Lindberg

 • Livemusik v.51

  Vad passar bättre som veckans livemusik än julmusik och körsång? Denna konsert med Umeå studentkör är inspelad i Ålidhemskyrkan i December förra året.