• Undrar du över om ett företag sköter sig som de ska -  Gå in på finns företaget där - undvik! Då följer de inte beslut om hur tvister med kunder ska lösas.

  Kolla vidare...

  • Gå in på, eller sök på företagets namn och få fram organisationsnumret. (Det är ungefär som företagets personnummer och nycklen till att få fram mer information.)
  • Ring till  på 060-18 40 00 och uppge organisationsnumret. Begär sedan att få se bolagets aktiekapital, årsredovisningar, vilka som sitter i styrelsen och om bolaget har inlett konkurs.
  • Ring även på 08-508 860 00 och  på 0771-42 33 00 och ta reda på om bolaget har blivit anmält dit någon gång. Här kan du uppge antingen namnet på företaget eller organisationsnumret och begära ut alla anmälningar så att du kan läsa dem själv.  
  • Gör en vanlig sök efter omdömen på till exempel  men var medveten om att även företaget själv kan skriva här.

  Personerna bakom företaget...

  • Via Bolagsverket  kan du få reda på vilka som sitter i styrelsen för företaget, och sedan begära att få alla namn och personnummer på styrelsen och sedan begära ut en "personprofil". Där kan du se vilka andra bolag som personen startat eller suttit med i styrelsen för. Om en person har startat eller varit med i många bolag som gått i konkurs... kan man ju se det som ett varningstecken.
  • Om du vill ta det vidare, hör av dig till folkbokföringen på . Uppge personnummer och få reda på taxerad inkomst och namn på familjemedlemmar. Det kanske låter hemskt, men om någon är skum kan de ha startat företag i sina barns namn för att undvika uppmärksamhet för ytterligare företag.
 • Lidia, 16 år, undrar varför hennes fritidsgård inte kan ha öppet lika ofta som tidigare, och ringer sin kommun för att ta reda på hur mycket kommunen till exempel har lagt på konst de senaste fem åren. (Finns även andra saker att kolla upp )

  En uppgift som enligt är en allmän och offentlig handling.
  (Läs mer )

  är inte nöjd med hur tjänstemannen bemöter Lidia.   

  Är det en engångsföretelse?
  Nja, inte riktigt. Så här har det låtit när P3 Granskars researcher har ringt till kommuner och landsting

  Nils Funcke är journalist, sitter i riksdagens yttrandefrihetskommitte och har varit ordförande för föreningen grävande journalister berättar vad som gäller

  Svaret är alltså: Nej!
  En tjänsteman får INTE fråga dig vem du är, varifrån du ringer eller varför du vill se just denna handling. Detta strider mot svensk grundlag.

 • Vi skulle granska kommuner. Det gick inte jättebra. Tydligen så finns det lite olika tolkningar av offentlighetsprincipen.

  Offentlighetsprincipen är inskriven i svensk grundlag och säger att: "Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar" (2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen)

  Vad är då en allmän handling?

  - En handling innehåller information av något slag: en text, en bild, eller information lagrad på annat sätt, till exempel i en dator.
  - En handling är allmän om den förvaras på en myndighet och har inkommit till myndigheten eller upprättats där.
  - Allmänna handlingar ska enligt grundregeln vara offentliga och tillgängliga för alla att läsa.
  - Minnesanteckningar och utkast till beslut betraktas normalt inte som allmänna handlingar.

  En tjänsteman får INTE fråga dig vem du är, varifrån du ringer eller varför du vill se just denna handling. Detta strider mot svensk grundlag.

  Dessutom så säger lagen att offentliga handlingar ska lämnas ut "skyndsamt", det vill säga med en gång om du befinner dig på myndigheten och inom max två dagar om du ringer, mejlar eller skriver brev till myndigheten och ber att få ut en handling.

  Vi stötte på lite olika tolkningar utav offentlighetsprincipen.

  Till exempel fick vi flera gånger frågan: "Vem är du?" "Var ringer du ifrån?" "Vad ska dessa uppgifter användas till?" 

  Eller: "Nä det där har jag inte tid med just nu" och "Du kan få handlingarna om några veckor".

  Hur står det egentligen till med offentlighetsprincipen ute i kommuner och landsting?

  Men samtidigt finns det tjänstemän som har varit otroligt hjälpsamma, trevliga och snabba med att hjälpa till. Vi sänder ett stort tack och en kram till er!

  /Valeria

  Litar du på att anställda på kommunerna känner till dina medborgerliga rättigheter?

 • Din kommun har beslutat att lägga ner/inte öppna/inte investera i XX. Vad göra??

  Jo, börja med att ta fram beslutsunderlaget. Vem tog beslutet? Varför togs det?

  Titta på kommunens prioriteringslista. Vilka områden ska prioriteras? Om man säger att man ska prioritera ungdomar och sedan stänger en ungdomsgård – då är någonting inte riktigt som det ska.

  Begär att få ut revisionsrapporten. Där hittar man ofta kritik mot hur kommunens bokföring har skötts. Se vad revisorerna har klagat på.

  Hitta pengarna som behövs till ditt projekt:

  1: Ring kommunens växel

  2: Be om att bli kopplad till ekonomiavdelningen, antingen för hela kommunen eller för en viss nämnd (exempelvis kultur- och fritidsnämnden)

  3: Be att få titta på bokföringen. Om du vill ha ut något extra smaskigt ska du kolla på:

  • Extern representation (Detta är när kommunen exempelvis bjuder en besökande kommunal tjänsteman på lyxmiddag)
  • Intern representation (Detta är kontot där bland annat kaffe och bullar bokförs. Detta kan uppgå till extrema summor i vissa fall)
  • Konst (hur mycket får en ful staty egentligen kosta??)
  • Konsulttjänster (här brukar siffrorna bli astronomiska, behöver man verkligen en kändis som berättar för personalen att man ska tänka positivt och som tar 100 000 kr för det??)

  Säg att du vill ha detta mejlat till dig som detaljerade excelfiler, där datum, kostnad, leverantör samt ansvarig för kontot finns med.

  4: Titta igenom filen och se om du kan hitta något som verkar för stort/dyrt/onödigt. Ring sedan tillbaka till ekonomiavdelningen och be att få se fakturorna på detta.

  Ring den ansvariga för kontot och fråga hur man har tänkt här.

  Presentera siffrorna för ansvariga politiker och fråga om detta är ok. Be att få en förklaring. Prata med den som tog beslutet att inte ge pengar till ditt projekt. Kräv en förklaring.

  Gå till media med siffrorna och visa att de pengar som saknas till ditt projekt faktiskt har gått till resor/statyer/konsulter/bullar osv.

  Du behöver inte uppge ditt namn, varifrån du ringer, eller vad du ska ha dessa uppgifter till.

 • Just nu granskar vi vad kommuner gör med sina pengar och begär ut en massa offentliga handlingar. Enligt ska det gå rätt fort...

  Begäran att få avskrift eller kopia av allmän handling skall behandlas skyndsamt.

  Det här med "skyndsamt" kan man tolka lite olika.

  Så här svarar ekonomichefen i en svensk kommun

  Gräv-Josse nöjer sig inte med svaret "nästa vecka"...


  Fortsättning följer...

 • Granska D.I.Y

  Vi har granskat bristen på studentbostäder i två steg. Och på liknande sätt går det att granska om politiker håller vad de lovar. Gör så här!

  1. Vad har politikern lovat?

  - Läs debattartiklar skrivna av politiker om ämnet.
  - Kolla partiernas valmanifest.

  Vi kollade tex , .
  Och .

  2. Blev det som de lovat?

  - Plocka fram statistik från myndigheter!

  I det här fallet begärde vi ut statistik från för att få reda på hur många studenter som finns, och statistik från för att få reda på hur många studentbostäder som finns.

  I Sverige gäller offentlighetsprincipen som gör att den statistik som finns hos myndigheter är offentlig och du har rätt att få ta del av den.

  Även om • Granska D.I.Y

  I Sverige gäller. Det innebär att alla ska kunna kolla vad staten, myndigheter och kommuner håller på med, och att alla kan kontrollera att politiker och tjänstemän sköter sina jobb. Principen är att allt som sker på till exempel en myndighet ska vara offentligt och att du har rätt att läsa och få en kopia på allmänna och offentliga handlingar. Så här står det :

  Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar

  När du ringer till myndigheter lämnar de ut handlingar bara så där huxflux?


  Läs mer om offentlighetsprincipen

  kapitel i boken Grävande journalistik av Nils Hanson

  SVT:s Uppdrag Granskning tipsar.
  informerar om offentlighetsprincipen.

 • Idag har hela dagen gått åt till att hitta statistik angående hur många studenter som finns i varje kommun och hur många studentbostäder som finns där. Det var lättare sagt än gjort. Efter många timmars ringande till , och , samt i princip alla studentkårer i hela landet kom jag på hur jag skulle gå tillväga. Det tog bara cirka 50 samtal och väldigt mycket research på nätet.

  Så... för att få fram hur många studentbostäder som finns ska man ringa Boverket som har en samlad statistik över detta.

  För att få reda på hur många studenter som finns på varje ort ska man gå in på scb.se och klicka sig fram till .

  Att något så enkelt kan vara så svårt att få fram. Och vart jag än har ringt idag har alla svarat:

  "Den statistiken finns inte"

  eller

  "Jag vet ingenting om detta".

  Pust.

  Slutsats: Statistik är klurigt att få fram. Man ska ringa många olika myndigheter och olika personer på samma myndighet för att få fram det man behöver. Och acceptera aldrig svaret att statistiken inte finns. Den finns någonstans.

  /Valeria

  1. Ta reda på personnummer
  - Sök på tex eller , skriv in namn och ort, så kan du förhoppningsvis med uteslutningsmetoden få fram rätt person.
  - Nu har du personens namn, adress och vilket datum han/hon är född.
  - Ring och uppge personens namn och adress, så får du ut personnumret.

  2. Familjerelationer
  -  Fråga Skatteverket efter personens "familjebild". Det är ett papper som visar om och i så fall när personen har varit gift och med vem. Du kan även få reda på vem som är personens mamma, pappa, syskon och barn.

  3. Inkomst
  - Fråga Skatteverket hur mycket personen tjänade förra året.

  4. Bilar och parkeringsböter

  - Ring till och få reda på om personer har bil, vilken sort, vilket registreringsnummer och om, när och var personen fått parkeringsböter.

  5. Skulder
  - Ring och fråga efter personens studieskulder. Ring och fråga om andra skulder.

  6. Brott
  -  Vill du veta om personen har begått några brott , skriv personnumret i ett mejl och skickar till samtliga domstolar i landet.

  7. Betyg
  - Vet du var personen gick i skolan kan du begära ut betyg därifrån.

  8. Företag
  - För att ta reda på om personen har ett företag ring , och fråga efter årsredovisning, skulder och styrelseledamöter.

  9. Googla googla googla
  -  Kolla i mediearkiv, andra sökmotorer än google, facebook, twitter, linkedin, bloggar.

  10. Ring personens släkt, vänner och bekanta
  -  Med risk för att uppfattas om lite tokig eller som en journalist (är det samma sak?), våga fråga det du vill veta, kanske får du svar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista