• Bristen på studentbostäder

   

  Gräv-Josse har ringt runt till studentkårer, träffat studenter, plockat fram statistik och kommit fram til att.

  1. Det har adrig förr funnits så många studenter - över 400 000.

  2. Förra året slog byggandet av studentbostäder bottenrekord, med 125 st. Det första sex månaderna 2011 har inga studentbostäder börjat byggas enligt SCB.  Och det märks verkligen för studenterna.

  Anki, 21, kan inte gå sin drömutbildning:
  Elin
  berättar om sin syster som inte hittat lägenhet:
  Studentkårerna runt om i Sverige:

  Redan när bostadsministern pluggade var det ett problem

  Det här kan inte komma som en överraskning för politikerna?
  Nä exakt:

  Inte bra på att hålla löften till studenter

  Men trots att det inte är en nyhet för politikerna, går det trögt med att införliva de löften som de ger studenterna. År 2002 lovade Socialdemokraterna 20 000 nya studentbostäder hur gick det med?

  Enligt statsvetaren Elin Naurin är politiker överlag bättre än vi tror på att faktiskt uppfyllla sina vallöften. Men när det gäller löften till studenter är de inte lika bra på att hålla vad de sagt.

  Men vad har politikerna för lösningar nu?

  Tror på bidrag:

  Det håller inte bostadsministern Stefan Attefall med om:

  Det fanns ett fram till 2008, och efter att det försvann har byggandet gått ner. Gräv-Josse frågade bostadsminister om han inte tror att de som bygger studentbostäder behöver bidragen?

  Men de Josse har pratat med håller inte med.

  Tillslut tappar Gräv-Josse tålamodet lite grann. Vad ska politikerna göra NU för att lösa det här?

 • Rekordmånga studenter har börjat plugga på universitet och högskolor. Samtidigt minskar byggandet av studentbostäder kraftigt.

  P3 Nyheter rapporterar:

  P3 Granskar har pratat med studentföreningar runt om i landet som alla säger att läget är värre än någonsin. 

  Vi har pratat med Anki från Kiruna som inte kan börja på sin drömutbildning i Stockholm för att hon inte har någonstans att bo.

  Och vi har granskat partiernas vallöften och frågat Håkan Juholt (S) och bostadsminister Stefan Attefall (KD) om varför de inte har genomfört den politik de lovat, och vad det tänker göra nu.

  Hur reagerar du på programmet? Skriv en kommentar. 

 • Granska D.I.Y

  Vi har granskat bristen på studentbostäder i två steg. Och på liknande sätt går det att granska om politiker håller vad de lovar. Gör så här!

  1. Vad har politikern lovat?

  - Läs debattartiklar skrivna av politiker om ämnet.
  - Kolla partiernas valmanifest.

  Vi kollade tex , .
  Och .

  2. Blev det som de lovat?

  - Plocka fram statistik från myndigheter!

  I det här fallet begärde vi ut statistik från för att få reda på hur många studenter som finns, och statistik från för att få reda på hur många studentbostäder som finns.

  I Sverige gäller offentlighetsprincipen som gör att den statistik som finns hos myndigheter är offentlig och du har rätt att få ta del av den.

  Även om • Eftersom vi förutom att se hur många studentbostäder som faktiskt finns även ville få reda på när dessa byggdes så ringde vi till  som skickade detta diagram. Man kan tydligt se att någonting hände år 2000/2001 som gjorde att det helt plötsligt började byggas många fler studentbostäder. Så vi ringde  för att ta reda på vad som hände. Vi fick följande förklaring:

  Stödet som infördes år 2000 gjorde att alla projekt som man ville bygga men inte hade råd med kunde sättas igång. År 2006 bestämdes att stödet skulle tas bort. Då ser man att kurvan sjunker drastiskt till nästan noll. Och det är vid denna punkt vi befinner oss idag.

  Så summa sumarum: Investeringsstöd inleds = många studentbostäder börjar byggas. Investeringsstöd försvinner = inga fler studentbo städer byggs.

 • Nu har både bostadsministern Stefan Attefall och Socialdemokraternas Håkan Juholt lovat att ställa upp på intervjuer - om läget för bostadslösa studenter. (Onsdag eftermiddag för Håkan, och Stefan på torsdag.) Vad har Alliansen och oppositionen egentligen gjort för att öka antalet studentbostäder? Och vad har de inte gjort?

  Har du några frågor du vill att jag ska ställa? Maila på p3granskar@sverigesradio.se eller kommentera (längst upp vid rubriken trycker man då)

  / Gräv-Josse

 • Idag har hela dagen gått åt till att hitta statistik angående hur många studenter som finns i varje kommun och hur många studentbostäder som finns där. Det var lättare sagt än gjort. Efter många timmars ringande till , och , samt i princip alla studentkårer i hela landet kom jag på hur jag skulle gå tillväga. Det tog bara cirka 50 samtal och väldigt mycket research på nätet.

  Så... för att få fram hur många studentbostäder som finns ska man ringa Boverket som har en samlad statistik över detta.

  För att få reda på hur många studenter som finns på varje ort ska man gå in på scb.se och klicka sig fram till .

  Att något så enkelt kan vara så svårt att få fram. Och vart jag än har ringt idag har alla svarat:

  "Den statistiken finns inte"

  eller

  "Jag vet ingenting om detta".

  Pust.

  Slutsats: Statistik är klurigt att få fram. Man ska ringa många olika myndigheter och olika personer på samma myndighet för att få fram det man behöver. Och acceptera aldrig svaret att statistiken inte finns. Den finns någonstans.

  /Valeria

 • Är du en av de hundratusentals som i höst börjar på universitet/högskola men står utan bostad? Kontakta oss! P3granskar@sverigesradio.se

  Gräv-Josse ska granska politikernas vallöften - är det bara skitsnack när de lovar att bygga studentbostäder? Hur blev det så här? Vem är ansvarig? Kan problemet lösas?

  Har du andra tips? (Du kan vara anonym)

  Vad vill DU att vi granskar? Kontakta Gräv-Josse på: P3granskar@sverigesradio.se idag! Eller ring 0721-55 73 65

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista