• Follow the money

  Fritidsgården i Ronna har inte längre kvar sina timvikarier, och kan inte ha öppet lika mycket som tidigare. Det märker ungdomarna i stadsdelen.

  Varför har det blivit så här?
  Enligt chefen för Södertäljes fritids- och föreningsenhet, Agneta Ström måste kommunen se över "varenda slant" för att hantera 2012, och då är timvikarier det första som ryker.

  Så här säger den ansvarige politikern Anna Bohman (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden om att timvikarierna är borta från fritidsgårdarna.

  Ungdomarna, politikerna och tjänstemännen har alltså lite olika uppfattning om betydelsen av beslutet.

  Att ha en heltidsanställd fritidsledare kostar cirka 350 000 per år, enligt kultur- och fritidsnämnden.

  Josse har granskat kommunens budget och hittat fakturor:

  (Läs hur du gör: )


  Lyssna på hela granskningen

 • Follow the money

  I Blekinge har politikerna bestämt att ALLA samtalsterapeuter på SAMTLIGA ungdomsmottagningar i landstinget ska försvinna.

  Det innebär att de som kommer till ungdomsmottagningen idag och behöver prata med någon istället blir hänvisade till BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) eller till vårdcentralen. Samtidigt visar en undersökningar som landstinget själva gjort att .

  Genom att dra in på samtalsterapeuter sparar de 1,9 miljoner kronor per år.

  Gräv-Josse har tittat på landstingets budget

  och hittat ett konto som heter "Sammanträdeskaffe" som hittills har kostat 1,3 miljoner.
  Kalle Sandström (S) ordförande i landstingsstyrelsen om varför de lägger så mycket pengar på


  Lyssna på hela granskningen

 • Idag granskar vi hur kommuner och landsting prioriterar när de säger att pengarna inte räcker till för ungdomssatsningar. Men vart går pengarna då? Vi har tittat på några (läs: flera hundra) fakturor och resultatet är minst sagt intressant. Vilken kommun eller landsting har lagt 1,2 miljoner på kaffe och bullar, bara under 2011?  

  Och i vilken kommun går pengarna till sprit och resor, samtidigt som man sparar in på ungdomarna?

 • För två år sedan stängdes fritidsgården G-Spot i Biskopsgården i Göteborg för att spara 3 miljoner kronor. Ungdomarna där har tagit saken i egna händer och startat gruppen Pantrarna, som använder sig av bland annat journalistiska metoder för att få politikerna att öppna fritidsgården på nytt. För de har faktiskt lagt pengarna på annat, så som restaurangbesök och upp-piffning av en tunnel.

 • Din kommun har beslutat att lägga ner/inte öppna/inte investera i XX. Vad göra??

  Jo, börja med att ta fram beslutsunderlaget. Vem tog beslutet? Varför togs det?

  Titta på kommunens prioriteringslista. Vilka områden ska prioriteras? Om man säger att man ska prioritera ungdomar och sedan stänger en ungdomsgård – då är någonting inte riktigt som det ska.

  Begär att få ut revisionsrapporten. Där hittar man ofta kritik mot hur kommunens bokföring har skötts. Se vad revisorerna har klagat på.

  Hitta pengarna som behövs till ditt projekt:

  1: Ring kommunens växel

  2: Be om att bli kopplad till ekonomiavdelningen, antingen för hela kommunen eller för en viss nämnd (exempelvis kultur- och fritidsnämnden)

  3: Be att få titta på bokföringen. Om du vill ha ut något extra smaskigt ska du kolla på:

  • Extern representation (Detta är när kommunen exempelvis bjuder en besökande kommunal tjänsteman på lyxmiddag)
  • Intern representation (Detta är kontot där bland annat kaffe och bullar bokförs. Detta kan uppgå till extrema summor i vissa fall)
  • Konst (hur mycket får en ful staty egentligen kosta??)
  • Konsulttjänster (här brukar siffrorna bli astronomiska, behöver man verkligen en kändis som berättar för personalen att man ska tänka positivt och som tar 100 000 kr för det??)

  Säg att du vill ha detta mejlat till dig som detaljerade excelfiler, där datum, kostnad, leverantör samt ansvarig för kontot finns med.

  4: Titta igenom filen och se om du kan hitta något som verkar för stort/dyrt/onödigt. Ring sedan tillbaka till ekonomiavdelningen och be att få se fakturorna på detta.

  Ring den ansvariga för kontot och fråga hur man har tänkt här.

  Presentera siffrorna för ansvariga politiker och fråga om detta är ok. Be att få en förklaring. Prata med den som tog beslutet att inte ge pengar till ditt projekt. Kräv en förklaring.

  Gå till media med siffrorna och visa att de pengar som saknas till ditt projekt faktiskt har gått till resor/statyer/konsulter/bullar osv.

  Du behöver inte uppge ditt namn, varifrån du ringer, eller vad du ska ha dessa uppgifter till.

 • Just nu granskar vi vad kommuner gör med sina pengar och begär ut en massa offentliga handlingar. Enligt ska det gå rätt fort...

  Begäran att få avskrift eller kopia av allmän handling skall behandlas skyndsamt.

  Det här med "skyndsamt" kan man tolka lite olika.

  Så här svarar ekonomichefen i en svensk kommun

  Gräv-Josse nöjer sig inte med svaret "nästa vecka"...


  Fortsättning följer...

 • ... Vi letar efter dig som bor i en kommun som håller på att lägga ner en satsning som är viktig för dig och dina vänner. Till exempel en fritidsgård, sportsatsning eller något helt annat? Är argumentet att det inte finns några pengar? Då kollar vi det!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista