William Petzäll. Foto: Bo Thorin

William Petzäll: "Den förste aktive narkoman som suttit i Sveriges riksdag"

23 min

1 september avled boråsaren och riksdagsmannen William Petzäll efter ett långvarigt narkotikamissbruk. I denna intervju från 8 juni berättade William själv för första gången om kampen mot drogerna.


– Man känner sig lite ibland som den första svarta politikern i Alabama i USA under 30-talet. Jag är en aktiv narkoman och jag tror aldrig att det suttit en sådan i riksdagen.

William Petzäll blev riksdagsman för Sverigedemokraterna 2010. De senaste åren har kantats av rapporter om missbruk och återfall - han har hamnat i fyllecell, och tagits in på behandlingshem, så kallat LVM, flera gånger. 
I höstas bröt han med Sverigedemokraterna och tog avstånd från partiets politik.

– Jag blir hela tiden ifrågasatt varje gång jag tar de här snedstegen - jag menar att det är tvärtom. Jag får bara mer och mer erfarenhet hur illa och hur ruttet det här systemet är, och det är en styrka som borde ge ökat förtroende.

I mitten av maj dömdes han också för ringa narkotikabrott i Varbergs tingsrätt.

– Oftast går det bra, men det har varit många vändor till sjukhus, psyk och behandlingar. Jag har försökt det mesta (för att sluta), men inget har fungerat.

Han och hans mamma Annika har kämpat för att William ska få så kallad metadonbehandling, och nu har han fått en remiss.

Hur länge sedan är det du tog senast?

– För ett par dagar sedan. Det var morfin. Det är väldigt svårt som utomstående att förstå det. Jag blir inte personlighetsförändrad utan börjar istället känna mig normal, och kan fungera. Problemet är doseringen, att man inte har kontroll och det kan bli för mycket - det är därför jag så gärna vill ha Metadonet. Det är det enda som fungerat.

Hur illa däran har du varit?

– I höstas var det ett hårstrå från att jag dog. Då hade jag blandat opiater med lugnande medel, och det leder till andningsstillestånd i höga doser.

Kan du beskriva det här suget?

– Om man tänker sig att hela kroppen skriker efter att få någonting. Utan det är man sig bokstavligen som död, fast man vandrar runt på något sätt. Man är orkeslös, lättirriterad och det känns som man har småkryp i hela kroppen.

– Jag har testat allting (istället för droger) men inget har fungerat. Därför är det en sådan förolämpning när folk säger att "du har inte viljan att sluta...".

Lyssna på resten av intervjun ovan

Annika Petzäll. Foto: Hanna Larsson.

Tidigare artiklar

William Petzäll och Alexander Bard. Foto: P4 Sjuhärad och Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista