Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här får du det bästa ur alla våra radioprogram.
P4 Sjuhärad 12 Januari

Godisets historia - från Vasa till lösgodis

Från Vasa till lösgodis
2:22 min
1 av 3
Foto: Scanpix.
2 av 3
Foto: Scanpix.
3 av 3
Ett berg av socker i en silo i Moses Lake, USA. Sockret var 10 meter djupt när fyra personer började rengöringen av silon. Foto: AP.

Känner du att godistrollet i magen tagit över ditt liv? Här är godisets historia, och vi börjar på 1500-talet.

Sveriges första gottegris var konung Gustav Vasa...

– Mmmm, äntligen har vi lärt oss å raffinera socker... mmm...

Men socker var som ferraris - dyrt - så bara de rika hade råd att snaska

– Mmm, marsipan, mitt favoritgodis...

Vi går 300 år framåt till slutet av 1800-talet. Skånska sockerbruk kan nu med förse hela landet med raffinerat socker av svenska sockerbetor.

Industrialismen gör att godis kan massproduceras i fabrikerna, och vi börjar äta: på biograferna, på stationerna, i kioskerna, överallt finns godis...

Och vi gillar det, kanske för att vi inte stillar vårt sötsug med efterrätter som man gör nere på kontinenten...

Lördagsgodiset
Mitt under andra världskriget, år 1944, kom Aladdinasken, och när lediga lördagar införs på 60-talet kom lördagsgodiset.

I mitten av 80-talet börjar affärerna sälja lösgodis, och sedan dess har vi ingen botten utan äter å äter å äter...

På 20 år har vi ökat vår konsumtion av karameller och choklad med ungefär 50%, och idag säljs cirka 100 miljoner påsar med lösgodis i Sverige varje år.
Det motsvarar 17-18 kilo godis per person - dubbelt så mycket som i resten av EU.

Godisberoende
Att äta godis signalerar ungdomlighet - det gillar vi i sverige. Likt pundaren tar sin sil ger vi våra hjärnor en sockerfix, och vi kan bli beroende.

Sockerberoende dyker upp genom att hjärnans belöningscentrum påverkas. Socker och fett är människans bränsle, men sötsaker är ovanligt ute i naturen. Därför är kroppens instinkt att äta så mycket det går, när det går - ett sug.
Problemet är att för mycket socker kan ge hjärt-kärlsjukdomar...

När det gäller just socker kan vi ändå trösta oss med att vi får i oss det mesta sockret genom vanlig mat.

SNASK

Foto: Scanpix.

Enligt jordbruksverkets statistik äter vi i Sverige ca 42 kg raffinerat socker per person och år, vilket motsvarar ca 37 sockerbitar per dag.
Det innebär att genomsnittssvensken får i sig ett halvt ton socker under ett decennium.

  • Mest godis äter barn mellan 12-15, näst mest är kvinnor mellan 35-60
  • 30 procent av allt snask är lösgodis.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".