Avgifter kan äta upp en tredjedel av premiepensionen

1:18 min

En stor del av premiepensionen kan ätas upp av avgifter om man låter ett företag ta hand om förvaltningen. Nu slår statliga Pensionsmyndigheten larm.

Monica Petersson, expert på Pensionsmyndigheten, säger att nästa en tredjedel av pensionen kan försvinna.

– Vi har tittat på den dyraste fonden. Då är det 31 procent som försvinner i avgifter. Så det är ganska mycket, på en hundralapp är det 31 kronor som försvinner alltså.

Alla löntagare får 2,5 procent av lönen insatt till premiepensionen. Det speciella med premiepensionen är att man kan välja själv hur pengarna ska förvaltas.

Man kan själva välja bland den uppsjö av fonder som ingår i premiepensionssystemet. Eller man kan välja att inte gör någonting alls. Då hamnar pengarna i det alternativ som kallas Såfa hos statliga Sjunde AP-fonden.

Men det finns också en rad företag som åtar sig att förvalta våra premiepensionspengar mot en avgift.

Omkring 700 000 löntagare betalar för att få sin premiepension förvaltad av någon annan i hopp om att de utan bekymmer ska få sina pensionspengar att växa på bästa sätt och utan bekymmer. Sammanlagt förvaltar olika företag omkring 70 miljarder kronor på det här sättet.

Den som inte gör något val och alltså får sina premiepensionspengar förvaltade i statliga Såfa betalar 110 kronor per år för den tjänsten.

Men om man går ett företag för att få premiepensionen förvaltad kan kostnaden bli ända upp till 1500 kronor om året, enligt Pensionsmyndigheten.

Monica Petersson jämför med kostnaden för att gå på bio.

– Ja, om du får välja mellan att betala 1500 kronor för en biobiljett eller 100 kronor för en biobiljett, då tror jag att du vet svaret på den frågan.

Johan Rutgersson är vd på Prognosia, det företag som enligt Pensionsmyndigheten tar de högsta avgifterna. Han säger att Pensionsmyndighetens rapport är missvisande.

– Vi tar en fast avgift. För den kartlägger vi all din pension, vad du än har och vi försäkrar upp kapitalet. Vill du så kan du sedan som kund hos oss få det här förvaltat, säger han.

Och om jag vill få min premiepension förvaltad vad kostar det?

--Då får du bli kund hos oss och köpa helhetspaketet.

Och vad kostar helhetspaketet?

 – 896 kronor, säger Johan Rutgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista