John Cryan
Deutsche Banks vd John Cryan. Foto: TT/Jens Meyer

Deutsche Banks rekordförlust

1:21 min

Tysklands största bank Deutsche Bank gör rekordförlust. 9 000 anställda kommer att mista jobbet, bankkontor kommer att stängs i Tyskland och i flera andra länder.

Det var bankens nya chef John Cryan som meddelade beslutet under hans första offentliga framträdande.

– Vi har beslutat att skära ned 9 000 tjänster, sa Deutsche Banks nya vd John Cryan, när han för första gången framträdde offentligt.

Det är en smärtsam och genomgripande omstrukturering som väntar och det kommer att dröja till år 2018 innan banken har rest sig igen, enligt bankchefen.  

Förlusten uppgår till motsvarande drygt 56 miljarder kronor till och med tredje kvartalet i år. Där ingår bland annat böter och kostnader för omfattande rättsprocesser till följd av bankens medhjälp till skattefiffel i USA. Där pågår också en tvist om bankens brott mot sanktioner mot Iran och Syrien.

Sammanlagt berörs uppåt 30 000 personer av det hårda sparpaket som nu ska genomföras. Flera dotterbolag kommer att säljas av. Banken vill koncentrera verksamheten och fokusera på Tyskland. I tio länder kommer man att stänga ned verksamhet helt.

Britten John Cryan som är känd för sina hårda nypor vill driva igenom en omfattande förändring av kulturen på banken. Deutsche Banks anseende har länge präglats av generösa ersättningar, flotta villkor och en respektlöshet inför lagar och regler.

Även aktieägarna drabbas av sparåtgärderna. Varken i år eller nästa år blir det någon utdelning.

Under förmiddagen var Deutsche Banks aktie den största förloraren på Frankfurtbörsen, som mest var den nere på minus fem procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista