Foto: TT.
Foto: TT.

Måttlig tillväxt i USA

1:07 min

Nu på eftermiddagen kom ny statistik om hur det går för USA:s ekonomi. Och det här visar att tillväxten bromsat in.

Amerikansk ekonomi fortsätter att växa, men det är i en ganska maklig takt. Och jämfört med hur det såg ut det andra kvartalet handlar det om en rejäl inbromsning.

Under det andra kvartalet var tillväxten 3,9 procent enligt de oreviderade siffrorna från det amerikanska handelsdepartementet.

Dagens siffror är preliminär och visar att tillväxten den tredje kvartalet sjönk till en och en halv procent, räknat på årstakt. Och det var också något under förväntningarna.

Tillväxten i USA drivs just nu till stor del av privatkonsumtionen, som svarar för två tredjedelar av USA:s BNP.

Amerikanerna ökade sina inköp under det tredje kvartalet med 3,2 procent - samtidigt så tappade företagens investeringar fart jämfört med det andra kvartalet - och landade på en ökning på 2,1 procent - från 4,1 procent ett kvartal tidigare.

Huvudförklaringen till det här tillväxttappet var att industrin valde att minska sina lager under kvartalet - vilket påverkade efterfrågan på nya investeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista