amerikanska centralbanken Janet Yellen
Foto: AP

Amerikanska centralbanken höjer räntan

Den amerikanska centralbanken höjer styrräntan. Den blir nu 0,25-0,50 procent.

Den amerikanska centralbanken höjer som väntat styrräntan. Den blir nu 0,25-0,50 procent.

Analytikerkåren var ovanligt enig om utgången. Nu väntar man spänt på Fed-chefen Yellens tal och de tolkningar som man kan göra utifrån det om räntebanan.

USA-börserna steg efter beskedet. Även dollarn stärktes och USA:s tioåriga statsobligation stiger.

– Det här var väntat, men det är ändå ett positivt tecken om att den amerikanska ekonomin har återhämtat sig efter finanskrisen och det är i grunden också väldigt positivt även för den globala ekonomin, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, till TT.

Hon pekar på att arbetsmarknaden i USA haft en väldigt positiv utveckling. Däremot har Fed, liksom den svenska Riksbanken, länge haft svårt att nå sitt inflationsmål på 2 procent.

Det kommer också att bli inflationen som kommer att till stor del vara styrande när Fed i fortsättningen tar ställning till nya räntebeslut, säger Breman.

– Den fortsatta inflationsutvecklingen kommer att bli väldigt avgörande för hur de gör.

Breman säger att den så kallad marknaden redan har intecknat räntehöjningen. Men ändå kan det bli positiva effekter av att spekulationerna om räntebeskedet är över, säger hon, och pekar på att räntan inte höjts sedan 2006.

– Det är ju nästan tio år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista