Amanda Lundeteg, vd Allbright.
Amanda Lundeteg, vd Allbright. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Männen styr riskkapitalet

1:58 min

De stora riskkapitalbolagen styrs nästan helt av män, det visar en ny rapport från stiftelsen Allbright. Av 18 granskade bolag har 15 inte en enda kvinna i toppen.

– Vi har ju kartlagt jämställdheten i olika branscher i sex år nu och aldrig har vi väl stött på ett sådant mansvälde som i riskkapitalbranschen, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg. 

Men vad spelar det för roll om riskkapitalbolagen ser ut så här i toppen? 

– De här bolagen omsätter enormt mycket pengar, motsvarande 8 procent av BNP. De är med och påverkar vilken skola vi har, vilken sjukvård vi har och vilka bolag som får finnas. Bolagen påverkar samhället men väldigt få kvinnor påverkar bolagen, säger Amanda Lundeteg. 

Stiftelsen Allbright har tittat på så kallade utköpsbolag, alltså riskkapitalbolag som köper onoterade, men stabila företag, för att sedan utveckla och sälja med vinst.

Toppskiktet i bolagen består av delägare, och de posterna innehas nästan uteslutande av män, tre av totalt 92 delägare är kvinnor, enligt rapporten. I det mest jämställda bolaget är var fjärde kvinna, men 15 av de 18 granskade bolagen har bara män i toppen. 

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalföreningen, tycker att ojämställdheten är ett problem. 

– Risken är ju framåt att man inte attraherar de allra bästa, både kvinnor och män, att det finns de som inte vill jobba i organisationer med så dålig jämställdhet, säger hon. 

Rapporten visar att riskkapitalbranschen ligger långt efter övriga finanssektorn när det gäller jämställdhet. På nivån under delägarna, på investeringssidan, är andelen kvinnor 14 procent. 

Enligt Allbrights vd Amanda Lundeteg måste bolagen leta utanför de egna leden när de ska rekrytera. 

– Normpersonen heter Henrik eller Johan och har gått på Handelshögskolan i Stockholm, hunnit med något år i London och sedan börjat på ett riskkapitalbolag i Sverige. Det är en väldigt tydlig och snäv mall för vem som kan ta plats och den mallen behöver breddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista