Ingrid Albinsson, vice vd för sjunde AP-fonden.
Ingrid Albinsson, vice vd för sjunde AP-fonden. Foto: Peter Knutson / AP7 / TT, Fredrik Sandberg/TT

Soffliggarfonden ändrar strategi – breddar innehav

Ingrid Albinsson, vice vd: Det här året tittar vi också på småbolag
1:38 min

Sjunde AP-fondens så kallade Såfa, som förvaltar premiepensionspengarna åt alla de som inte gjort något aktivt fondval, ska satsa mer på aktier i mindre bolag.

– Det vi gör, och gjorde förra året, är att vi ökar andelen tillväxtmarknader och det här året tittar vi också på småbolag. I dag har vi bara stora och medelstora bolag, säger Ingrid Albinsson, vice vd och kapitalförvaltningschef för sjunde AP-fonden.

Den så kallade Såfan är den överlägset största fonden i premiepensionssystemet och förvaltar bland annat pengarna åt dem som inte gjort några egna aktiva fondval och har under flera år gått betydligt bättre än de flesta andra fonder i systemet.

Förra året steg fonden med 16 procent, men den höga avkastningen hänger ihop med en hög risk – fonden har en hög andel aktier och är dessutom belånad.

De största innehaven i fonden är i dag stora amerikanska teknikbolag – Apple, Microsoft och Facebook ligger i topp – något som i sig är en risk, menar Anders Hägerstrand, ekonomireporter på Dagens industri.

– Det är riskfyllt att äga aktier i de med lånade pengar. Uppgången i teknikaktier kommer förr eller senare att vända, de är högt värderade, säger Anders Hägerstrand.

Totalt har 3,7 miljoner människor hela eller delar av sin premiepension i fonden – och de väntas bli drygt en miljon fler om de förslag om hårdare regler för privata fondbolag i systemet går igenom.

Ingrid Albinsson håller inte med om att riskerna är för höga.

– Risk i ett sparande är något som används för att få en bättre avkastning än man kan få om man har ett rent räntesparande. En annan sak som är viktig är att titta på hur långsiktigt är mitt sparande, och det sparandet vi har är väldigt långsiktigt. 30-40 år kanske, säger Ingrid Albinsson, vice vd för sjunde AP-fonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".