Människor.
USA-börserna fortsätter att falla kraftigt efter förra veckans nedgång. Foto: Spencer Platt/AFP/TT

Börserna rasade i USA

Joakim Bornold sparekenom på Nordnet om börsfall
4:15 min

USA-börserna föll kraftigt under en dramatisk dag på Wall Street. Strax efter 21 hade Dow Jones rasat med sex procent. Därefter har kursen återhämtat sig något. Vid stängning hade Dow Jones gått ner 4,6 procent efter dramatiska svängningar.

LÄS MER: Största börstappet i Sverige sedan brexit

Börsfrossan började efter besked om oväntat höga lönesiffror i januari, ett tecken som tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat.

Dow Jones industriindex hade strax efter 21.00, svensk tid, backat sex procent. Kursen har dock återhämtat sig något på en svängig börs. Vid stängning var fallet 4,6 procent efter dramatiska svängningar.

Dow Jones föll 1 500 punkter innan börsen återhämtade sig, det största fallet i antalet punkter räknat i börsens historia. 

– Visst är det dramatiskt, det är stora värden som försvinner ganska snabbt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Ekot.

– Aktiemarknaden, framför allt den amerikanska har varit väldigt stark. Den har varit det under 2017 och det fortsatte här i januari 2018. Men alla vet någonstans att en vacker dag vänder det. Allt fler dansar närmare utgången om man får säga så, säger han och fortsätter:

– Och när statistiken kom i fredags som visade att lönerna är på väg upp i USA samtidigt som räntan gått upp ganska snabbt, det var droppen som fick bägaren att rinna över. Då var det uppenbarligen många som har valt att dra ner på sin risk i sina portföljer och det har utlöst det här ganska kraftiga fallet.

Vad får det här för konsekvenser i stort utanför börserna?

– Det får konsekvenser, och redan nu börjar man mäta och peka på att chansen eller risken att FED höjer räntan fyra eller tre gånger, den har sjunkit betänkligt under dagen. Sannolikt gör det den amerikanska Riksbanken lite mer försiktig än den annars hade varit.

Riskerar utvecklingen att sprida sig till andra börsen och den svenska börsen?

– Ja det gör det, så funkar det alltid i aktiemarknaden. Det brukar ganska snabbt smitta mellan marknaderna. Även om det har en med amerikansk statistik att göra så har det en följdpåverkan, och det såg vi även i dag på Stockholmsbörsen. Det kommer sannolikt att bli en ganska stökig dag i morgon på Stockholmsbörsen, säger Joakim Bornold.

Börsfallet bekräftar att det är en marknad som är oerhört nevös över den amerikanska penningpolitiken och inflationen, enligt Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Han säger att många investerare som sett en fantastisk resa upp på börsen de senaste två åren vill ta hem sina vinster. Men i det här läget finns det ingen på andra sidan som vill köpa och då finns det risk för en snöbollseffekt där börsen fortsätter att falla.

– Vi kan hamna i ett läge där investerarna springer åt samma håll och bitvis i panik, säger Bergkvist.

Börsoron får effekt på ekonomin som helhet först om hushållen börjar känna sig oroliga och hålla plånböckerna och om företagen får skäl att sluta investera, men det är för tidigt att säga om det finns risk för det, enligt Bergqvist.

– Det finns inte fog för att vara orolig för tillväxten och företagens vinster. Men globala investerare har haft en fantastisk resa upp – både obligationsmarknaden och börsen har gett god avkastning senaste åren, säger Robert Bergqvist och fortsätter:

– Nu går börsen ned och om du dessutom tror att inflationen kommer att gå upp och långa räntan höjs så förlorar du i obligationer också. Det gör investerare stressade.

Oljejättarna Exxon och Chevron backade också kraftigt efter prisfall på råolja.

Bankaktierna väger tungt på den negativa sidan sedan Federal reserve satt hårt mot hårt mot Wells Fargo och krävt att storbanken tar itu med sina strukturproblem. Wells Fargo hade en dryg timme innan stängning fallit 8,6 procent. Även andra banker har dragits med i fallet, Citigroup är ned 2,8 procent och Bank of America har tappat 3,8 procent.

Även i fredags föll Dow Jones, då med 2,6 procent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".