Staffan Sonnign i förgrunden. I bakgrunden en buffelhjord.
Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning om börsraset. Foto: Sveriges Radio, Elisha Page/TT

"Buffelhjordsmentalitet ligger bakom börsraset"

Staffan Sonning: Det som sker nu är buffelhjordsmentaliteten
1:20 min

Runt om i världen faller börserna just nu. Stockholmsbörsen rasade i morse med cirka fyra procent, men har stabiliserats under förmiddagen.

– Vad vi ser nu kan vara effekterna av ett slags flocktänkande, säger Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

Efter gårdagens börsras i USA och därefter en liknande utveckling i Asien råder nu ekonomisk oro i stora delar av finansvärlden. Och nu avtecknar sig effekten av dessa händelser genom en omkring treprocentig nedgång på de europeiska börserna.

– Grunden är att det väldigt länge har funnits tillgång till väldigt billiga pengar - räntorna har varit extremt låga, det har varit lätt att låna pengar till att köpa aktier, och centralbanker över hela världen har vräkt ut pengar över marknaden, säger Staffan Sonning till P1-morgon.

– Men en del börjar nu misstänka att den här eran med billiga pengar är på väg att ta slut, framförallt i USA, fortsätter han.

– Här kommer det jag brukar kalla mitt favoritord – buffelhjordsmentaliteten. Det vill säga att någon börjar sälja och alla börjar då oroa sig och undra om den personen vet något de inte vet, vilket skapar svallvågor över hela världen, säger Staffan Sonning. 

Enligt honom är det osäkert just nu vad händelseförloppet kan få för konsekvenser, ifall turbulensen skulle hålla i sig.

– Det finns ju en risk, om det blir ett jättelikt börsfall vilket jag inte tror, att finanskriser utvecklar sig till finanskrascher, till exempel genom att värdet på hus faller så kraftigt att banker kräver in nya säkerheter.

– I förlängningen kan det alltså få konsekvenser för hela ekonomin men just nu ser det inte ut så, säger Staffan Sonning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".