Stockholmsbörsen
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fallet på börsen dämpas

Ekots ekonomireporter: Nu finns en rädsla för en ketchupeffekt
1:43 min

Omkring klockan 10 på förmiddagen hade Stockholmsbörsen backat med 1,8 procent. Det kan jämföras med raset direkt efter öppningen, minus 4 procent. Aktörerna på marknaderna är osäkra.

Tillbakagången på Stockholmsbörsen med 1,8 procent kan jämföras med raset direkt efter öppningen, minus 4 procent. 

Att börserna svänger så kraftigt visar på stor osäkerhet bland marknadens aktörer.

Den finns en rädsla för en ketchupeffekt när det gäller inflationen. Under flera år har det funnits rekordstor tillgång på pengar. Centralbankerna, inklusive den svenska Riksbanken, har hållit räntorna på rekordlåga nivåer. I Sverige har vi till och med haft negativ ränta.

Dessutom har centralbankerna tryckt nya pengar genom att köpa obligationer.

Syftet med detta har varit att få igång inflationen. Rädslan för fallande priser, deflation, har varit stor eftersom det kan kopplas samman med långvarig ekonomisk tillbakagång.

En förklaring till de börsfall som vi nu ser kan vara rädsla för att inflationen plötsligen ska skena, efter att centralbankerna har gasat och gasat i flera år.

Skenande inflation kan leda till plötsligt höjda räntor. Då blir det relativt sett mer fördelaktigt att ha värdepapper kopplade till räntan än att äga aktier.

Samtidigt gör höga ränta att det blir dyrare för företag att låna och investera. För privatpersoner blir det dyrare att låna till bostäder och konsumtion.

Men många bedömare pekar samtidigt på att ekonomin är stark. Företagen går bra och efterfrågan på arbetskraft är stark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".