Sonning
Foto: Spencer Platt/TT, Sveriges Radio

Oron på aktiebörserna i världen verkar vara över – för den här gången

Staffan Sonning: Det var bara en initial hicka
1:16 min

När börsen i New York öppnade i eftermiddags, svensk tid, fortsatte visserligen kurserna neråt efter gårdagens stora fall. Som mest med ungefär 2 procent. Men efter mindre än en halvtimme, hade nedgången bromsats, gjort helt om och istället ökat med några tiondels procent.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Händelseutvecklingen tyder på, att börsnedgången, som började i fredags inte var inledningen på ett större ras, som exempelvis under finanskrisen för 7-8 år sedan.

Istället verkar det ha varit en justering av nivån på börskurserna. De har av många bedömare ansetts ligga för högt, jämfört med de underliggande ekonomiska faktorerna. Många länder i världen är mitt i en högkonjunktur med ordentlig tillväxt och låg arbetslöshet.

Kurserna har blåsts upp av extrem tillgång på billiga pengar: Räntorna på lån har varit rekordlåga och världens centralbanker har vräkt ut stora mängder nytryckta pengar i sina försök att få upp inflationen till centralbankernas mål på omkring två procent.

Man kan också se de senaste dagarnas börsoro som ett tecken på investerarnas nervositet över vad som kan komma att hända, när centralbankerna så småningom börjar dra tillbaka stimulansåtgärderna genom att gradvis höja räntorna och dra in de tidigare nytryckta pengarna ur de ekonomiska systemen.

Den stora frågan är hur denna jättestimulans ska kunna överges för ett mer normalt tillstånd i världsekonomin, utan att dra igång en ny ekonomisk kris.

Och den risken verkar uppenbar: Måndagens jätteras på USA-börsen anses åtminstone delvis ha grundats på ny statistik som visade en oväntat stor höjning av de amerikanska lönerna.

Och det i sin tur, ska ha tolkats som att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, kan tidigarelägga eller öka takten i höjningen av räntorna. Då föll de amerikanska med nästan 5 procent.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".