Riksbankschef Stefan Ingves får kritik efter en debattartikel i Dagens Nyheter.
Riksbankschef Stefan Ingves får kritik efter en debattartikel i Dagens Nyheter. Foto: Per Larsson, Anders Wiklund, Fredrik Sandberg/TT

Ingves får mothugg – efter debattartikeln

"Han argumenterar för att kontanter är bättre"
1:18 min

Riksbankschef Stefan Ingves får kritik, efter en debattartikel i Dagens Nyheter om att säkra den offentliga styrningen över betalningsväsendet. Ingves är bland annat orolig för att det i kristider inte går att lita tillräckligt mycket på kommersiella aktörer.

– Det förvånar mig att han argumenterar för att kontanter är bättre och säkrare än digitala penningformer. Kontanter kan man tappa bort, men digitala penningformer sparas hos din bank på ett säkert sätt, säger Johan Lindström, chef för affärsutveckling och strategi i Västeuropa på Mastercard.

Johan Lindström har svårt att hålla med Stefan Ingves om att kontanter skulle vara bättre i kristider, eller att kommersiella aktörer inte skulle ta ansvar i kristider.

I debattartikeln i DN, skriver Stefan Ingves bland annat att Sverige behöver en ny lagstiftning för att säkra den offentliga styrningen över betalningsväsendet. Han skriver också att i tider av kris har allmänheten alltid sökt sig till riskfria tillgångar, likt kontanter, som garanteras av den
egna staten.

"Att kommersiella aktörer skulle axla manteln att tillgodose allmänhetens efterfrågan på säkra betalningar är inte troligt," skriver Stefan Ingves i DN.

– Säkerhet är grunden i allt vi gör. Hela vårt bolag är byggt på att säkert skicka pengar mellan handlarnas banker och kortinnehavarnas banker, säger Johan Lindström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".