Splitbild: närbild termometer och man som snyter sig.
Foto: Isabell Höjman/TT.

Regeringen vill ändra karensregler

"Ett mer rättvist karensavdrag än vi haft tidigare"
1:42 min

De som blir sjuka när de ska jobba långa pass ska bli av med mindre pengar än idag.

– Det gamla systemet har byggt på att man drar av en så kallad karensdag. Har man då obekväma eller oregelbundna arbetstider så har man förlorat ekonomiskt på det där systemet, säger socialminister Annika Strandhäll.
 
Idag får man avdrag från sjuklönen för hela den första arbetsdagen som man blir sjuk. Det slår hårt mot dem som till exempel har ett 12 timmars arbetspass, avdraget gäller då 12 timmar.

Med det nya systemet blir avdraget mindre, det kommer att motsvara en vanlig arbetsdag för en heltidare, det vill säga åtta timmar. 
 
– Vi pratar till exempel undersköterskor, sjuksköterskor, poliser, brandmän som nu kommer att få ett betydligt mer rättvist karensavdrag än vad de haft tidigare, säger Annika Strandhäll.

Det nya karensavdraget är tänkt att börja gälla vid årsskiftet. Detaljerna ska fack och arbetsgivare komma överens om i kollektivavtal. Moderaterna stödjer förslaget men vill först studera frågan om kollektivavtalet ska användas eller någon annan metod.

Annika Strandhäll är medveten om det nya systemet kan bli dyrare för arbetsgivarna.

– Det skulle kunna bli en kostnad för arbestgivarna i viss mån, men man kan inte säga att det bara blir en kostnad. Vi har ju yrkesgrupper på arbetsmarknaden som betalar en alldeles för stor självrisk vid sjukdom, på ett sätt som inte var avsett när karensdagen infördes.

– Det handlar till exempel om ganska lågavlönade grupper. Det är klart att vi har ett politiskt ansvar att vi har ett system som är så juste och rättvist som möjligt, säger Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".