Amerikanska flaggan, studier CSN.
1 av 2
I USA, Storbritannien och Finland finns de låntagare som är mest ovilliga att betala tillbaka sina lån. Foto: Dan Henry/TT samt Gunnar Lundmark/TT samt CSN.
Kvinna mot vit bakgrund
2 av 2
Helena Fällman, verksjurist på CSN. Foto: CSN.

CSN driver in mer lån från utlandet

Säger upp hela lånet och kräver in alla pengar direkt
0:54 min

Närmare 10 000 personer som bor i utlandet betalar inte tillbaka sina lån till CSN, men nu ökar CSN sina insatser för att få tillbaka studielånen från gruppen.

– Vårt mål är att fortsätta att jobba aktivt med att kontakta låntagare och att försöka att få dem att betala tillbaka lånen, säger Helena Fällman, verksjurist vid CSN.

– Vi söker upp deras adresser, vi arbetar med att göra upp betalningsplaner och sedan som sista utväg kan det hända att vi säger upp lånen och att vi därefter kan behöva gå till en rättslig process och kan behöva stämma låntagarna, säger hon. 

I dag finns det totalt 62 000 återbetalningsskyldiga personer med studielån som är bosatta utomlands. Sammanlagt har den gruppen en skuld på 13,5 miljarder kronor. Av dem är det runt 15 procent, nära 10 000 personer som inte amorterar på sina studielån, trots upprepade betalningspåminnelser från myndigheten, CSN. 

Av dem som bor i Sverige är det 3,4 procent som inte amorterar på sina studielån.

Nu har myndigheten tröttnat på att många i utlandet struntar i att betala tillbaka sina studielån och har nu en ny strategi mot de låntagarna.
CSN säger helt enkelt upp lånet och driver sedan ett krav på att få in hela lånebeloppet vid ett tillfälle.

Om låntagarna i utlandet fortsätter att inte visa någon samarbetsvilja med att vilja betala tillbaka sina studielån då gör CSN på samma sätt som myndigheten gjorde för två år sedan i USA i Kalifornien. CSN stämde då en låntagare i amerikansk domstol. 

Myndigheten vann den tvisten mot låntagaren och CSN fick också rätt i att åberopa den svenska preskriptionstiden på 25 år. I USA är preskriptionstiden betydligt kortare, omkring 6 år. Nu fortsätter CSN att driva ytterligare 45 ärenden i domstol mot låntagare som finns i USA.

Man gör också på motsvarande sätt mot låntagare i andra delar av världen. Förra året sa man upp 650 lån för låntagare som inte amorterade på sina studielån.

De låntagare som är mest ovilliga att betala tillbaka på sina lån finns i USA, Storbritannien och Finland enligt verksjuristen på CSN, Helena Fällman. 
 
– Våra förhoppningar är att vi ska få fler att betala sina lån och att problemen med återbetalningarna ska minska.

I dag driver CSN 370 rättsliga ärenden i totalt 11 länder och i år utökar man samarbetet med ytterligare 5 nya länder. Det nya samarbetet kommer att ske med länderna Förenade Arabemiraten, Italien, Chile, Uruguay, Kanada.

Strategin att säga upp lånen och sedan bedriva rättsliga processer mot dem som inte amorterar på lånen har gjorde att CSN fick in närmare 20 miljoner under förra året jämfört med knappt 5 miljoner två år tidigare. 

 – De allra flesta låntagarna ger med sig och börjar betala efter påtryckning från myndighetens advokat, säger Helena Fällman, verksjurist vid CSN. 
 
– Så efter att vi har sagt upp lånen så har vi fått dem i betalning, genom en betalningsplan eller genom att de betalat hela beloppet, eller så har vi gått till domstol och sedan har vi gått vidare kanske till motsvarigheten till den svenska kronofogdemyndigheten i utlandet, säger Helena Fällman, vid CSN. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".