Löfven, trump
Foto: Henrik Montgomery/TT

Trumps hot om höjda tullar skapar turbulens inför Löfvens besök

Staffan Sonning: Det blir lätt ett dominospel, som kan utvecklas till ett handelskrig
2:49 min

Donald Trumps hot om höjda tullavgifter har skapat turbulens i de globala handelsrelationerna. Frågan förväntas hamna i fokus när Stefan Löfven besöker Donald Trump i kväll.

Donald Trumps hot om höjda tullavgifter på stål och aluminium har fått USA:s grannländer Kanada och Mexiko att protestera. Tullfrågan har också blivit känslig i frihandelsavtalet Nafta som i dag finns mellan de tre grannländerna. 

– Det verkar nästan som att det är en utpressningssituation som man har satt Mexiko och Kanada i. Och eftersom avtalet nog är viktigare för dem än för USA så skulle man kunna gissa att det blir en press att slutföra avtalet, säger Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

Omförhandlingen av avtalet är initierat av Donald Trump som tycker att villkoren är för dåliga. Men även om det skulle vara så att Trump har använt tullavgifter som ett hot mot Kanada och Mexico så har hotet redan fått konsekvenser för handelsrelationerna med bland annat EU. 

 – I värsta fall blir det ju ett handelskrig. Det är det inte nu, men vi har ju sett ett förhandsmuller som kan leda åt det hållet. EU har ju sagt att man ska svara med motåtgärder. Då har Trump sagt att om EU gör det kommer han att införa tariffer på bilar också. Det är lätt att det blir ett dominospel, säger Staffan Sonning.      

Frågan om tullavgifter förväntas komma högt på agendan när Sveriges statsminister Stefan Löfven i kväll besöker USA:s president Donald Trump. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".