Tredelad bild: Huawai-logga, AT&T-logga och Ericsson-logga.
Arkivbilder. Foto: AP/TT, Mark Lennihan/TT, Ola Torkelsson/TT.

Amerikanska teleoperatörer tvekar att köpa kinesiskt

"En stor marknad med väldigt hård konkurrens redan"
1:48 min

Kommer det att bli accepterat att de stora amerikanska teleoperatörerna köper 5G-utrustning från kinesiska tillverkare, som exempelvis Huawei?

Hittills har Ericsson och Nokia haft relativt sett stora marknadsandelar på telekomutrustning i USA, de stora amerikanska telekomoperatörerna har undvikit att köpa av kinesiska tillverkare, exempelvis Huawei, det betyder såklart att Ericsson och Nokia får sälja mer.

Orsaken är inte officiell, men inofficiellt sägs det bero på en oro för att det skulle kunna se som en säkerhetsrisk att köpa utrustning från kinesiska tillverkare, och frågan är också aktuell på den politiska dagordningen. Exempelvis, enligt Wall Street journal så avstod amerikanska AT&T precis i början av det här året att skriva under ett färdigförhandlat kontrakt om att sälja Huaweis smarta mobiltelefoner av den anledningen.

Vare sig AT&T eller Huawei har velat kommentera det. Mindre amerikanska operatörer har däremot köpt utrustning av kinesiska tillverkare.

Joakim Sorelius är ansvarig för radionätsystem på Ericsson och så här svarar han på frågan om den amerikanska marknaden och vad det betyder om de stora operatörerna fortsätter att låta bli att köpa utrustning från Kinesiska tillverkare:

– Det är hög konkurrens även på den amerikanska marknaden och vilka affärsbeslut som amerikanska operatörer kommer göra kan jag inte kommentera.

Skulle det vara en stor nackdel om det blev hårdare konkurrens, att de även kunde tänka sig att köpa av kinesiska tillverkare?

– Amerikanska marknaden är en stor marknad och det är en väldigt hårt konkurrens redan. Jag tror inte det blir någon skillnad om fler konkurrerar på den marknaden, säger Joakim Sorelius på Ericsson.

Phil Twist är marknadsansvarig för 5G på Nokia, och svara på samma fråga så här.

– Jag tror egentligen det är en fråga man ska ställa till de kinesiska tillverkarna eller den amerikanska administrationen, men för oss är det stor möjlighet att jobba tillsammans med några av de mest avancerade operatörerna i världen, och etablera 5G, och det är dessutom en ganska snabb utrullning av 5G.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".