Löfven besökte Trump i Vita huset.
Löfven besökte Trump i Vita huset. Foto: Tomas Enqvist/Svenska ambassaden USA.

Svenska företagsledare lyfte sin oro kring tullar med Trump

1:30 min

USA:s president Donald Trump träffade igår flera av Sveriges ledande näringslivstoppar. Bland annat var företrädare för Investor och SAAB där.

Frågan om importtullar var ett av de stora diskussionsämnena under mötet med president Trump, det sa flera svenska företagsledare till Sveriges Radio efter mötet.

Jacob Wallenberg, Investors ordförande, tog upp de faror han anser att beslutet skulle kunna föra med sig, bland annat varnade han för större osäkerhet.

– Jag och flera med mig framförde risken av att det kan skapa långtgående negativa effekter för näringslivet om han genomför det han hotar med, sa Jacob Wallenberg.

SAAB:s VD Håkan Buskhe kritiserade även han de föreslagna tullarna och pekade på risken för motåtgärder och i förlängningen ett handelskrig.

Buskhe sa också att han har förståelse för att det finns ett antal grupper i USA som lidit av att industrin flyttat till andra länder. Det finns människor som inte fått sin andel av globaliseringen, sa Buskhe.

– Det skapar väldigt mycket missnöje och till viss del populism i många länder idag så det måste upp på agendan för oss företagsledare, men också naturligtvis för alla som är för fri handel och en sådan världsordning.

Relaterat

Mer om USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".