Nordeaskylt på glasfasad.
Inom kort väntas besked om de kommer att flytta huvudkontoret. Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Nordeaflytt till Finland rycker allt närmare

"Det blir säkert en väldigt stor bolagsstämma"
2:26 min

Mycket talar nu för att Nordea nästa vecka beslutar sig för att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

Orsaken är att det inflytelserika rådgivningsföretaget ISS, Institutional Shareholders Services, nu rekommenderar de större aktieägarna att säga ja till flytten.

Ägarna brukar följa deras råd, säger Gunnar Ek, som är organisationen Aktiespararnas aktiexpert.

– Det är ganska sällsynt att en ägare som anlitat ISS inte röstar på det sätt som ISS rekommenderar. Man ska veta att det bara är en rekommendation, man är inte skyldig att följa den, säger Gunnar Ek.

– Men eftersom många av de här storägarna, utländska ägarna, är ägare av aktier i så många olika bolag så har de normalt inte tid att sätta sig in i alla möjliga detaljer utan man lämnar över till ISS och följer automatiskt med vad ISS rekommenderar, fortsätter han.
 
På bolagsstämman nästa torsdag ska ägarna rösta om flytten, men mycket talar för att saken i praktiken redan är avgjord.

Sarah Ball, chef vid ISS kontor i Bryssel vill inte uppge vilka som är deras klienter, men skriver i ett mail att de även har svenska och finska investerare.

I en rapport inför bolagsstämman ger ISS ägarna rådet att säga ja till flyttplanerna. Banken har presenterat starka argument om att kunna gå med i EU:s bankunion – är störst i Norden och kommer då att få samma villkor som sina europeiska konkurrenter, skriver ISS.

För att säkra flyttplanerna behöver styrelsen två tredjedelar av rösterna på stämman. Nästan 76 procent av Nordeas aktier ägs av institutioner utanför Sverige, där den största aktieägaren finska Sampo redan sagt ja.

Men eftersom många aktieägare inte kommer att närvara, drygt 50 procent representerades på stämman förra året, så kommer röstvärdet för de som väl är där att öka markant. Också det talar för att flytten blir av. Aktiespararna däremot tillhör dem som är emot flyttplanerna.

– Det blir säkert en väldigt stor bolagsstämma med många personer som kommer att gå på den. Men trots allt – privatpersoner har en liten andel av ägandet. Det är ett antal stora institutioner som ytterst bestämmer, säger Gunnar Ek.

Läs mer på finska: Sisuradions serie om flytten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".