Nybyggen i Stockholm
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Fortsatt stort intresse att köpa mark för byggprojekt

2:03 min

Det pratas mycket om att det går trögt att sälja nyproducerade bostäder. Men i Stockholm – där det byggs mest – är intresset fortsatt stort att köpa mark och starta nya byggprojekt.

– Jag har aldrig upplevt krisen som särskilt stor eftersom man fullföljer och betalar och tillträder marken efter villkoren vi har i våra avtal. Är det någon som vill hoppa av så finns det andra som står i kö och vill hoppa in i deras ställe, säger Håkan Falk, exploateringschef i Stockholm stad.

Hur lång är den här kön?

– Det är ganska stor. Jag kan inte säga exakt, men det är många som räckt upp handeln och sagt att vi skulle gärna tänka oss att ta över.

Prisfall och trög försäljning av nyproducerade lägenheter. Byggbolag som varnar för tvärnit i byggandet, och nyligen hoppade ett byggbolag av två projekt i ett av Stockholm hetaste områden där priserna på mark är högt upptrissade.

Men enligt Håkan Falk är trycket fortsatt mycket högt på att komma över ny mark. Och stadens planer på 140 000 nya lägenheter till 2030 ligger fast. Byggbolag som klagar över höga markpriser och vill omförhandla gamla avtal möts av en stängd dörr.

– För närvarande är det en stängd dörr. Och eftersom vi inte fått frågan så har den inte kommit upp.

I Örebro byggs det också mycket. Enligt kommunens exploateringschef Erik Skagerlund har antalet nystartade projekt minskat något, men det är fortsatt stor efterfrågan på mark.

En annan av landets mest expansiva kommuner är Järfälla – uppemot 30 000 nya lägenheter planeras fram till 2030. Trots signaler om problem med att sälja nybyggda lägenheter också här, finns inga tecken på kris när det gäller nya projekt, enligt Isabell Lundberg som är exploateringschef i Järfälla.

– I det dagliga arbetet märker jag inte av det särskilt mycket. Vi har väldigt många projekt i gång som löper på som om inget hänt. Vi för en del prisdiskussioner, men vi har inga återlämnade markanvisningar. Det är business as usual.

– Vi har inte märkt någon minskad efterfrågan. Det kan ha att göra med att vi har så långa tidsperspektiv – att man inte bara tänker på vad man ska producera i år och nästa år utan tittar på den långsiktiga byggportföljen. Vi har en efterfrågan på markanvisningar, säger Isabell Lundberg, exploateringschef i Järfälla kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".