Investeringar i AI ökar

2:14 min

Investeringar artificiell intelligens-teknik fortsätter att öka. I år spår analysföretaget IDC att det kommer investeras nästan tre miljarder kronor i AI teknik bara i norden.

Investeringsökning kommer dessutom att fortsätta de närmaste åren tror analysföretaget IDC.

– Västeuropa lägger i dagsläget ungefär tre miljarder dollar. Sen är det en väldigt stark tillväxt på det så vi räknar med att de närmaste fem åren så är man uppe i elva miljarder dollar. Norden är förstås lite mindre, här lägger vi ungefär 300 miljoner dollar i dagsläget, säger Martin Sundblad, analytiker på IDC.

Det satsas allt mer på artificiell intelligens och tekniken har börjat användas inom fler och fler områden. AI står än så länge bara för strax över en halv procent av It- investeringarna i Västeuropa, men den andelen tror IDC kommer växa till två procent till 2022.

Enligt Martin Sundblad kan satsningar på AI delas upp i två läger. Det ena är de mer uppseendeväckande nystartade teknikbolagen som lockar riskkapital till olika appar och tjänster.

Men den största delen av investeringarna görs faktiskt inom redan etablerade företag, för att exempelvis effektivisera automatiseringsprocesser inom tillverkningsindustrin eller som analysverktyg i detaljhandel.

– Det största användningsområdet just nu är inom bank och försäkring. Det som kallas fraud-prevention, att man försöker förebygga och upptäcka bedrägerier. Det andra stora användningsområdet är försvar. Både inom företag och det nationella försvaret, säger han.

När det gäller riskkapitalet går det istället till alla möjliga typer av teknikbolag. Bland de svenska AI-företag som tagit in mest pengar hittar man bland annat företag som sysslar med e-hälsa, pensioner, digitala utbildningar eller till och med artificiella discjockeys.

Enligt Martin Sundblad har tekniken mycket potential, men när pengarna flödar finns det samtidigt en risk att mindre seriösa företag försöker klistra på AI-begreppet på deras affärsmodell bara för att locka kapital.

 - Det ligger i sakens natur och det har redan har hänt. Som alla hajp-områden så lockar det spelare som sätter beteckningen AI på något som kanske inte är AI säger Martin Sundblad, analytiker på IDC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista