TROTS MISSTANKAR OM BEDRÄGERI

Kronofogden betalade ut påhittade skulder

2:21 min

Trots misstanken att det handlar om bedrägerier, har Kronofogden betalat ut pengar till bolag som man anser tar betalt för ogrundade fordringar.

– Det är klart att vi tycker att det är högst otillfredsställande. Det är väl ett underord. Att det betalas ut pengar till vad vi tror är kriminella aktörer, säger biträdande rikskronofogden Cecilia Hegethorn Mogensen.

Kronofogden ska se till att den som har rätt att få betalt får det. Men sommaren 2016 polisanmälde myndigheten att man fått in över 500 krav på betalning för lån i euro med räntor på över 30 procent i månaden, som man misstänkte var påhittade.

De som krävdes på pengarna var personer som redan hade många skulder, och som trodde att kraven stämde.

– De har fått många skulder, många småskulder. Så får de en till som ser likadan ut, som passar in i mönstret, då säger de att "Den är säkert rätt". Den stämmer säkert, säger Jerker Loré, jurist på Kronofogden.

Kronofogden har stoppat utbetalningar på 103 miljoner kronor till bolagen som skickade in kraven. I slutet av förra året infördes också en ny rutin som innebär att fordringar från bolagen inte ska godkännas när Kronofogden beviljar en person skuldsanering. Den nya rutinen gällde dock bara nya beslut. 

I en skuldsanering pågår utbetalningarna under flera år. Sedan den 1 januari 2018 har Kronofogden förmedlat 480 000 kronor till bolagen som man anser har ogrundade fordringar, från personer som har äldre skuldsaneringsbeslut. 

Pengarna har kunnat tas ut kontant, eftersom de betalats ut på betalningsavi. Men avierna stoppas efter Kalibers granskning.

– Det var bara några dagar sedan. Jag välkomnar er granskning. Det är ju tack vare att jag fick se här nu vilka stora belopp det här handlar om, säger Cecilia Hegethorn Mogensen.

Enligt den nya skuldsaneringslagen är det Kronofogden som förmedlar betalningarna från de personer som får skuldsanering, till fordringsägarna. Tidigare fick de som fick skuldsanering sköta betalningarna själva.
 
Kronofogden ska nu pröva de rättsliga möjligheterna att även stoppa förmedling av pengar från personer som har äldre skuldsaneringsbeslut.

Polisutredningen om de misstänkta bedrägerierna pågår fortfarande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista