Räntebesked i dag

Analytiker oense om kommande ränteförändringar

2:23 min

Under förmiddagen kommer Riksbankens med sitt räntebesked och räntan förväntas förbli oförändrad på minus 0,25 procent. Det som blir intressant är vad Riksbanken kommer att säga om framtida ränteförändringar.

Analytikerkåren är kluven. En som tror att Riksbanken håller fast vid sitt senaste besked, att det blir en räntehöjning kring årsskiftet, är Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

– Om man tittar på svensk ekonomisk data sen det förra mötet i april så har det utvecklats väldigt mycket i linje med Riksbankens prognoser så det finns egentligen inte så stort behov att justera någonting. Men man ska absolut inte utesluta att saker kan bli värre och i så fall är det första som Riksbanken gör att inte höja räntan.

Det är fortfarande bra fart i svensk ekonomi och inflationen i landet ligger strax över Riksbankens mål på två procent. Men Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tror inte att Riksbanken törs minska sin stimulans av svensk ekonomi redan vid årsskiftet utan väljer att behålla nuvarande räntenivå ett tag till för att kunna hålla inflationen kring målet.

– Riksbanken har ju fullt fokus på inflationen och även om den har legat kring målet i ett par år nu så är den ändå ganska skör. Mycket av inflationen förklaras av ett fåtal variabler och då inte minst energipriserna. Minskar den effekten, som det ser ut att göra senare i år, då kommer inflationen att falla tillbaka.

En sak är ju vad Riksbanken kommer att säga i dag om nästa räntehöjning, en annan fråga är vad Riksbanken sen verkligen kommer att göra. Också här går bedömarnas åsikter isär. Andreas Wallström tycker att det mesta talar för att Riksbanken kommer att göra som den sa redan i april och höja räntan kring årsskiftet.

– Ja, det tror jag.

Men Torbjörn Isaksson tror inte alls på Riksbankens tidigare uttalande:

– Vår prognosperiod sträcker sig fram till december 2020 och vi ser ingen räntehöjning under prognosperioden. Det kan dröja flera år bortom prognosperiodens horisont innan det blir aktuellt med en räntehöjning.

Den amerikanska centralbanken Fed har signalerat att det kan bli en räntesänkning redan den här månaden och den europeiska centralbanken ECB har senarelagt tidpunkten för nästa räntehöjning och det här kan enligt Andreas Wallström påverka Riksbanken att göra något annat än den ganska snara räntehöjning som han egentligen tror på:

– Det kan vara så att Riksbanken faller till föga och tar hänsyn väldigt mycket till den amerikanska och den europeiska centralbanken. Förväntningarna på hur de ska göra har ändrats ganska mycket de senaste månaderna, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista