Skatteintäkter

Staten förlorar miljarder varje år

2:18 min

Staten har gått miste om över 35 miljarder kronor i obetalda skatter de senaste fem åren. Det handlar om skatteskulder som varit registrerade hos Kronofogden som blivit preskriberade.

Varje år går staten miste om skatteintäkter motsvarande 15 000 lärartjänster.

Bara i år kommer Kronofogden att preskribera skulder på 7,5 miljarder kronor.

– Det är väldigt stora pengar men samtidigt har vi väldigt stora skatteintäkter i Sverige, säger Johan Krantz som är analytiker på Kronofogden.

Bakom siffrorna finns företag som gått i konkurs, privatpersoner som undanhåller pengar eller som helt enkelt inte kan betala.

– Det finns en fördel med preskriptionen. Många av de här skulderna är till vanliga människor och det blir en möjlighet för de att ta sig ur skuldfällorna.

Mängden skatteskulder som preskriberas har ökat senaste tio åren med en tredjedel. 2011 var beloppet 5,5 miljarder och nu 2019 7,5 miljarder kronor. Men i förhållande till att staten får in 2 biljoner i skatt varje år är det bara en bråkdel som försvinner.

Samtidigt finns det enskilda personer som sticker ut. De fem största skattesmitarna har tillsammans över tre miljarder kronor i skulder hos Kronofogden.

I normala fall skrivs skatteskulder av efter fem år. Men Johan Krantz tror inte att staten skulle få in mer pengar om preskriptionstiden förlängdes.

– Vi får in 45 procent av beloppet det första året och kanske 10 procent år två. Åren efter får vi in ganska lite och det skulle inte förändra sig även om det var längre tid, säger Johan Krantz.

– Det skulle istället leda till att fler personer hamnar i en skuldfälla längre tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista