FINANSINSPEKTIONEN

Varningar och spärrar ska försvåra olaglig aktiehandel

2:02 min

För att förhindra att privatpersoner genomför olaglig aktiehandel vill Finansinspektionen (FI) nu att det införs varningar i de system där aktiehandeln sker. Därför har FI inlett ett samarbete med aktiemäklare.

– Finansinspektionen har inlett ett aktiv samarbete med institut för att se vad vi tillsammans kan göra för att förhindra marknadsmissbruk. Det kan handla om att bygga in varningar vid orderläggningen eller att man bygger in spärrar för vissa typer av transaktioner, säger Magnus Schmauch, rådgivare på myndigheten, till Ekot.

Finansinspektionen har ett samarbete med till exempel webbplatser där man kan köpa aktier.

Målet är att försvåra för olaglig aktiehandel. Det kan handla om att införa varningar, till exempel när man köper väldigt få aktier för att sedan direkt försöka sälja allt sitt innehav i just det bolaget. Det brukar kallas ”enpetare” och görs för att få ut mer pengar när man säljer aktierna, enligt FI.

– Där man med en liten volymaktie försöker få upp kursen. Att man då åtminstone får upp någon varning om att "se upp, är du säker på att du vill genomföra den här transaktionen?", säger Schmauch till Ekot.

Det kan också handla om att införa rena spärrar, som stoppar olika typer av affärer.

– Att affären aldrig omsätts på börsen. Till exempel om man står som både säljare och köpare, säger han.

Tanken med samarbetet är att se till att aktieköpare inte av misstag ska göra något olagligt.

– Syftet är att enskilda konsumenter, som ägnar sig åt det som är förbjudet, ska ha en sista varning innan de går över gränsen.

Men samtidigt är det viktigt att aktiehandeln i stort inte påverkas negativt och att varningarna alltså inte ska försvåra den lagliga handel, säger Magnus Schmauch som är rådgivare på Finansinspektionen.

– Vi har ett uppdrag att ingripa mot den som ägnar sig åt förbjuden handel och om vi kan göra det lite svårare, utan att för den sakens skull störa handeln i stort, är vi nöjda med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista