Turkiet

Centralbankschef vägrade sänka räntorna – fick sparken

1:23 min

Turkiets president Erdoğan sparkade chefen för landets centralbank eftersom han vägrade sänka räntorna. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

På ett möte i Turkiets huvudstad Ankara i dag förklarade president Erdoğan återigen att räntorna skulle vara roten till allt ont och bekräftade ryktet som gått efter att centralbankschefen blev sparkad i helgen - ja orsaken var att han vägrat sänka räntorna.

Enligt nyhetsbyrån AP sa Erdoğan att ”Vi tror att det var nödvändigt att byta ut vår vän som inte följde order om penningpolitik” och utmanar därmed centralbankens självständighet.

Turkiets ekonomi befinner sig i en nedåtgående spiral. Sen 2018 har liran tappat sitt värde mot dollarn vilket har lett till kraftig inflation i landet.

Çetinkaya, som har varit chef för den turkiska centralbanken sen våren 2016, höjde i fjol styrräntan med hela 625 punkter från 17,7 procent till 24 procent, trots högljudda protester från Erdoğan.

Erdoğan anser att hög inflation inte kan åtgärdas med hjälp av räntehöjningar och har istället länge velat sänka räntorna för att öka den ekonomiska tillväxten i landet, Çentikaya anser motsatsen och har vägrat sänka räntorna.

Enligt en källa inom regeringen har presidenten och finansministern uppmanat den tidigare centralbankschefen att sluta, men han har vägrat. Nu gav presidenten honom sparken.

Centralbanken kommer enligt ett uttalande att fortsätta fungera självständigt och den nye chefen, tidigare vice centralbankschef, ska prioritera arbetet för att upprätthålla prisstabilitet i Turkiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista