Sänker tillväxten

Svantesson om KI-prognos: Måste prioritera i budgeten

1:15 min

Svensk ekonomi kommer gå sämre framöver än man tidigare trott, enligt statliga Konjunkturinstitutet. KI sänker nu också prognosen för hur mycket ekonomin kommer att växa.

Finansminister, socialdemokraten, Magdalena Andersson säger att detta ligger i linje med regeringens bedömningar.

– Det här ligger inte långt ifrån de bedömningar som vi har gjort från regeringens sida. Men det tydliggör också att det inte bör vara någon kraftigt åtstramande politik som förs i det här läget. Här kommer vi komma med ett balanserat förslag från regerings sida, säger Magdalena Andersson till Ekot.

Hur påverkar det möjligheterna för reformer i den kommande budgeten?

– Jag kommer återkomma, troligen i samband med Harpsund med vår bedömning av reformutrymmet.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger också att KI:s prognos om avmattning i svensk ekonomi var väntad.

– Inte förvånande, men däremot bekymmersamt att ekonomin bromsar in. Nu är det viktigt att vi får en budget som är tillväxtfokuserad och som kan prioritera det som är statens allra viktigaste uppgifter – att se till att medborgarna får trygghet och att välfärden faktiskt fungerar, säger hon till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista