Expert: Anklagelsen om Kinas valuta politisk

2:33 min

Handelskriget mellan USA och Kina har trappats upp de senaste dagarna. USA har stämplat Kina som en valutamanipulatör efter att Kina försvagat sin valuta. Det handlar framför allt om en politiskt markering från USA:s sida, menar bedömare.

USA:s finansminister Steven Mnuchin har stämplat Kina som en valutamanipulatör för första gången på 25 år.

USA menar att Kina har brutit mot löftet att inte konkurrera genom att försvaga den kinesiska valutan och vill nu att internationella valutafonden IMF ska ta saken vidare.

Men frågan om huruvida Kina har manipulerat valutan eller inte går alltså att vrida och vända på, enligt Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

– Så sent som i maj kom USA fram till att Kina inte uppfyller kraven för att vara en valutamanipulatör. Så till stor är detta en politisk markering mot Kina för att man låtit sin valuta försvagas.

Enligt amerikansk lag finns ett antal krav som ska uppfyllas för att ett land ska stämplas som valutamanipulatör.

Det handlar bland annat om att landet ska ha ett handelsöverskott mot USA - ett krav som Kina uppfyller med råge. Därtill ska bytesbalansen mot omvärlden ska vara minst två procent av BNP – ett krav som Kina inte når upp till.

Till sist ska landet också använt två procent av BNP på att göra interventioner i syfte att försvaga sin egen valuta.

– Det är oklart hur mycket Kina har intervenerat. Men det senaste året har man framför allt intervenerat i syfte att göra den kinesiska yuanen starkare. Så det är svårt att säga att Kina är en valutamanipulatör enligt de här kraven.

Men det är inte heller de faktiska konsekvenserna av att stämplas som valutamanipulatör som oroar marknaden just nu, menar Johan Javeus.

– Marknaden är oroliga över att Kina bytt fokus, att man nu sätter hårt mot hårt. Då riskerar allt att hamna i ett annat läge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista