FI varnar för bluffvärdepapper

2:07 min

Finansinspektionen (FI) varnar nu för omfattande investeringsbedrägerier, där personer luras till att investera i falska värdepapper så som falska aktier.

– Högst troligen är det helt värdelösa värdepapper. Det finns ingenting som man investera i egentligen. Pengarna är borta från det att man skickar i väg dem, säger Lars Malmström, avdelningschef på Finansinspektionen, till Ekot.

Investeringsbedrägerier kan till exempel handla om att den drabbade blir lurad att satsa pengar i något som beskrivs som ett värdepapper baserat på kryptovalutan Bitcoin.

Men där värdepappret är en bluff.

FI har i sommar fått in betydligt fler anmälningar om investeringsbedrägerier än tidigare.

– Det är en ganska stor ökning jämfört med våren och även historiskt sett. Nu får vi kanske in fem till tio anmälningar om dagen och tidigare under året var det en anmälning var fjortonde dag eller något sådant, säger Malmström till Ekot.

Ökningen kan bero på att offren nu luras att investera mindre summor pengar än tidigare och att bedragarna då kan försöka lura fler personer, säger Malmström.

– Man har i de här bedrägerierna startat med en lite lägre summa än vad man gjort tidigare. En vanlig summa nu är 250 euro eller 250 US-dollar och det är nog fler som är beredda att satsa på det och kanske spekulera med det.

De drabbade har blivit lurade på allt från några tusenlappar upp till en miljon kronor.

Ofta sker bedrägerierna genom att någon ringer upp och övertalar offret om att investera pengar.

När Finansinspektionen får in en anmälan uppmanar de den drabbade att också polisanmäla händelsen så att en brottsutredning kan ske, men myndigheten gör också sin egen utredning.

– Vi utreder det här i form av att vi är beredda att titta på bolaget och varna för det, säger Lars Malmström.

Han säger att det handlar om internationell brottslighet, men att det finns flera sätt att minska risken att bli lurad.

– Om man ska investera i något värdepapper så ska man se om företaget har ett tillstånd. Finns inte företaget i vår företagsregister så borde man låta bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista