Marknaden skakas av Italienkris

2:02 min

Den politiska krisen i Italien har skakat om marknaden. Bland annat har de italienska räntorna gått upp kraftigt.

Milanobörsen har fallit mer än andra europeiska börser och räntan på en tioårig italiensk statsobligation har stigit med 20 punkter till 1,76 procent. Något som alltså visar på att investerare misstror Italiens förmåga att långsiktigt betala sina skulder.

– Rörelsen i sig är kraftig men räntenivåerna i Italien är fortfarande betydligt lägre än de var i våras. Men nu blir man rädd igen för vad som ska hända i landet, säger Pär Magnusson, räntestrateg på Swedbank.

I andra delar av världen ser man det motsatta, att obligationsräntorna istället sjunker.

– I USA har vi sett stora nedgångar och så även i Europa. Men där är utrymmet lägre för att räntan kan falla mycket mer eftersom det finns en begränsning för hur mycket man kan sänka sin styrränta.

Räntenedgången är ett tecken på att den globala ekonomin är på väg in i lågkonjunktur.

– Det är Donalds Trumps eskalerade handelskriget som ligger bakom detta. Det ökar risken för en global recession. Något som ökar sannolikheten för att centralbanker sänker räntor vilket gynnar utvecklingen för just långa räntor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista