Protester i Hongkong ger avtryck i ekonomin

6:09 min
  • Fler och fler tecken tyder på att sommarens oroligheter börjar sätta avtryck i Hongkongs ekonomi.
  • En del oroas för att Hongkongs ställning som ett av världens största och mest profilerade finansnav kan vara hotad.
  • Lyssna på reportage av Ekots utsände Nils Eklund på plats i Hongkong.

– Investerare gillar säkerhet och Hongkongs framtid är allt annat än säker just nu, säger bankmannen Graham som vi träffar de blänkanden skyskrapornas bottenvåningar i finanskvarteren:

– Fredliga protester bryr sig investerarna nog inte om men våldsamheter, det är röd varningsflagg och visar på bristen av harmoni i Hongkong för tillfället, säger Graham som bara vill ställa upp med förnamn.

Det kommer nästan dagligen rapporter om hur Hongkongs ekonomi nu börjar ta stryk av de prodemokratiska protesterna som blivit allt mer våldsamma de senaste veckorna med tårgas brandbomber och blockader av vägtunnlar Och ekonomin växte mindre än väntat under årets andra kvartal.

Affärer och restauranger rapporterar om minskad en försäljning. Och flaggskeppet bland flygbolagen Cathay Pacific sa häromdagen att de märkt en procentuellt dubbelsiffrig nedgång i biljettförsäljningen de kommande månaderna.

Även många av Hongkongs små lokala handlare vid affärskvarterens sidogator pressas nu.

5-10 minuters promenad från fruktståndet pågår samtidigt nya sammandrabbningar mellan aktivister ur protestleden och polis som skjuter tårgas.
 
Mitt emot fruktbordet bekräftar verktygshandlaren Cheng hur rädslan bland kunderna påverkar affärerna negativt. Men han bryr sig inte om vilka kunderna är trots det spända läget i Hongkong just nu. Innan vi besöker honom kommer två svartklädda aktivister med gula hjälmar på ryggsäckarna ut från verktygsaffären.

– Jag bryr mig inte vem som kommer och vad de behöver, jag bara säljer till dem, säger verktygshandlaren Cheng.

En bra bit upp från marknivån, på sextonde våningen träffar vi svenska Handelsbankens chef i Hongkong David Haqvinsson. Ett 40-tal anställda jobbar på kontoret med panoramautsikt mot Kowloonhalvön.

Det här är den svenska bankens förlängda arm och dörr in i Asien, förklarar David Haqvinsson som också sitter med i styrelsen för svenska handelskammaren i Hongkong, och som säger att Hongkong är centralt för den mesta handeln med Kina.

– Historiskt sett är Hongkong porten egentligen in och ut i Kina. Så fortfarande går ungefär 70 procent av det kinesiska flödet av betalningar in i Kina via Hongkong.

Enligt David Haqvinsson har de inte gjort sämre affärer i och med sommarens ihärdiga protester och oro. Inte ännu i alla fall.

– Men å andra sidan återkommer ju våra kunder nu från semestrar och annat. Så att vi kommer hålla nära öga och öra mot marken och se vad våra kunder gör men på kort sikt har vi inte sett någonting ännu, säger David Haqvinsson.

Personligen är han inte orolig för att jobba kvar i Hongkong, och han känner inte heller igen sig i rapporterna på senare tid om att en del i finanssektorn nu börjat fundera på att flytta härifrån till andra konkurrerande finansnav som Singapore eller Shanghai.

– Jag tror att det är för tidigt, det är nionde veckan men det beror också på hur allvarliga demonstrationerna blir naturligtvis.

Och det håller bankmannen Graham med om. Även om han tycker att det finns en klar gräns för när han tror att flyttströmmen från finanskontoren skulle kunna börja ta fart. Om Kina går in militärt, även om han inte säger det rakt ut.

– Om det blir ett auktoritärt ingripande i en slags aggressiv skala, du kanske kan läsa mellan raderna och förstå vad jag tänker på här, den typen av händelser, säger bankmannen Graham.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista