Industri

Risk för gasbrist i vinter

2:21 min

Havererade förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina om ett nytt transitavtal för gas kan få stora konsekvenser för svenska företag.

– Det kan bli så att kunder kopplas bort i vinter, säger Elin Akinci, fristående energianalytiker på ELS.

– Sverige är helt beroende av gas från Danmark, och när de nu stänger ned sitt gasfält, så blir vi beroende av gas från Tyskland, som är exponerat mot den euroepiska marknaden, säger hon.

Framför allt är det petrokemisk industri som kan drabbas, men även värme och elförsörjning i Göteborg via Rya kraftvärmeverk. I dag importeras all naturgas från Danmark. Men danskarna stänger nu sitt gasfält Tyra i Nordsjön för underhåll. Först om tre år öppnas fältet igen.

Sverige ska under tiden få sin gas från Tyskland - som i sin tur importerar gasen från Ryssland. Men hälften av denna gas går via Ukraina, och Ukraina och Ryssland kan nu inte komma överens om ett nytt avtal om avgifterna för att skicka gas landvägen genom pipelines.

EU trycker på men förhandlingarna har brutit samman. Ukraina vill ha ett femårigt avtal, som säkrar volymer och inkomster. Ryssland vill bara gå med på ett år, för att så småningom kunna leda över gasleveranserna från land, till den nya ledningen Nordstream 2, som går längs Östersjöns botten. Det är en ledning som beräknas vara klar nästa år.

Utan ett avtal senast i december, är risken stor för gasbrist i Europa, och Sverige ligger längst ut på ledningen.

– Är det ont om gas på den danska marknaden, så blir det så klart mindre gas över till Sverige, säger Elin Akinci.

I Sverige pågår samtidigt en debatt om användningen av fossil gas. Swedegas har ansökt hos regeringen om att få koppla ihop en terminal som tar emot flytande gas i Göteborgs hamn, med det svenska stamgasnätet.

Människor har protesterat och demonstrerat lokalt, de ser en risk för att Sverige bygger in sig i ett nytt fossilberoende. Andra ser LNG-terminalen i Göteborg, som främst är till för att förse sjöfarten med gas, som ett alternativ som ökar leveranssäkerheten.

- Kopplar man på terminalen till stamnätet minskar beroendet av gasen från Danmark, säger Elin Akinci.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista