Ekonomi

Svenska hushåll tror på ökade bostadspriser

1:28 min

Dom svenska hushållen fortsätter att tro på ökade bostadspriser, det är en slutsats man kan dra av banken SEB:s boprisindikator, som kom idag.

Boprisindikatorn, som bygger på tusen intervjuer, visar att förväntningarna på stigande bostadspriser totalt sett ligger stilla sen förra mätningen, för en månad sen. Även om både andelen som tror på sjunkande priser och ökande priser steg lite.

Banken SEB:s privatekonom Jens Magnusson skriver i en kommentar att Hushållens förväntningar på bopriserna för närvarande är en bra återspegling av hur marknadsutvecklingen ser ut. En klar majoritet tror på stigande priser, men att det ganska långt ifrån den glödheta situation som var för några år sedan. Enligt Jens Magnusson har dagens situation med små men relativt stadiga prisuppgångar, därmed förutsättningar att hålla i sig ytterligare en period.

Att få fram boprisindikatorn är i sig en ganska enkel räkneövning. Man tar helt enkelt andelen av hushållen som tror på stigande bopriser och minskar med andelen som tror på sjunkande.

Av dom tillfrågade hushållen så tror 57 procent på stigande priser och 19 procent på fallande priser och boprisindikatorn blir då 38, och det innebär alltså att den ligger still sen mätningen för en månad sen. Men, tittar man istället Sen årsskiftet, så har indikatorn stigit från plus minus noll, så sedan årets början så är dte en kraftig ökning i andelen som tror på stigande priser.

Man kan notera att undersökningen gjordes innan förra veckans räntebesked från Riksbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista