Löneökningar

Svenskt Näringsliv: ”Riksbanken försöker flytta över ansvaret”

2:36 min

I dag kommer ny statistik om inflationen och vilka förväntningar bland andra arbetsmarknadens parter har på prisökningarna framöver.

Riksbanken räknar med en stigande löneökningstakt i den kommande avtalsrörelsen, något som skulle hjälpa banken att nå målet om en inflation på två procent.

Men det här är ett problem, enligt Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, som tvärtom kräver lägre löneökningar.

– Det som är bekymmersamt är att man riktar ljuset mot arbetsmarknadens parter och säger åt oss att lösa deras problem, säger Mattias Dahl.

Varför är det ett bekymmer?

– Ja, vi är ju inte satta att sköta inflationsmålet. Vi är satta att sköta löneökningstakten i Sverige och Riksbanken är satt att sköta inflationen, det är två helt olika saker, säger han.

På senare tid har inflationstakten avtagit och hamnat en bit under Riksbankens mål på två procent.

En viktig faktor för att få upp inflationen mot målet är löneökningar, säger Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik på Riksbanken.

– Det är en ganska viktig faktor och det är därför vi lägger ned en hel del tid åt att göra prognoser och kommunicera dem. Men det är inte den enda faktorn och det finns många andra faktorer som också är viktiga, säger han.

I den senaste avtalsrörelsen hamnade de avtalade löneökningarna på drygt två procent per år, och med löneökningar utöver avtal så kallad löneglidning var löneökningstakten 2,5 procent under första halvåret.

Riksbankens prognos är högre löneökningar framöver – 2,9 procent 2020 och 3,2 procent 2021.

Samtidigt håller arbetsmarknadens parter som bäst på att förbereda sig för nästa års stora avtalsrörelse.

Arbetsgivarsidan som argumenterar för lägre löneökningar i ett sämre konjunkturläge verkar nästan se Riksbanken som ytterligare en motståndare att brottas med utöver facken.

– Företagen kan inte betala ut högre löner än vad de faktiskt har råd med. Det går inte att betala ut en eller två procent bara för att hjälpa Riksbanken att nå inflationsmålet, var ska de pengarna komma ifrån? undrar Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Vad säger du om att Riksbanken skriver så tydligt i sin senaste penningpolitiska rapport att nu kommer lönerna öka mer än vad de har gjort på länge?

– Det är återigen Riksbankens försök att flytta över ansvaret på någon annan än på sig själv.

Men Riksbanken slår ifrån sig kritiken.

– Ja, vi är vana att ta emot kritik och det är många som försöker utnyttja våra prognoser för sina egna syften. Vi försöker vara så ärliga och öppna som möjligt och göra prognoser för att ha som beslutsunderlag, och det är därför vi publicerar dem, säger Jesper Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista