Expanderar utomlands

Svenska dataspel sprider sig över världen

1:29 min

Dataspelsbranschen växer kraftigt. Ett skäl är att flera svenska bolag köper upp fler utländska dataspelsbolag, visar en rapport från Dataspelsbranschen.

– Faktum är att vi aldrig haft så här mycket tillväxt. Framför allt är det fler bolag som driver tillväxten. Det är inte bara tillfälliga hits utan branschen som helhet, säger Dataspelsbranschens talesperson Per Strömbäck.

Under 2018 fortsatte dataspelsbranschen att växa kraftigt. Antalet anställda inom branschen i svenskägda bolag ökade med 48 procent till nästan 8 000 personer. Och den totala omsättningen var över 19 miljarder kronor. Den viktigaste förklaringen är att svenska företag till skillnad mot tidigare börjat köpa upp utländska dataspelsföretag.

Det här är en av anledningarna till att det nu finns sju svenska dataspelsbolag med en omsättning över en miljard kronor.

Störst är börsnoterade THQ Nordic med över 1300 anställda världen över. Företaget har gjort flera stora uppköp i år och har även sett sin aktie stiga med över 60 procent.

Spelbranschen har också som andra exportbranscher under året gynnats av den låga kronkursen.

Bolagen anställer fler utomlands, men även om drygt 600 fler personer har fått jobb inom branschen i Sverige så skulle det kunna vara mycket fler, enligt Dataspelsbranschens Pär Strömbäck.

– Tidigare har bristen varit kapitalförsörjningen, nu är det kompetensförsörjningen, säger Per Strömbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista