Lägsta arbetslösheten i USA på 50 år

1:18 min

I USA steg börserna i inledningen efter att nya arbetsmarknadssiffror presenterats för för september. Arbetslösheten faller till 3,5 procent, den lägsta siffran på 50 år.

Wow Amerika, Ställ er president inför riksrätt bara, skrev Donald Trump på Twitter omedelbart efter att siffrorna från arbetsmarknadsdepartementet blev kända.

Och siffrorna var en välbehövlig positiv nyhet för Presidenten som förutom varit trängd av den riksrättsutredning som inleddes förra veckan också fått se flera ekonomiska siffror som skulle kunna antyda att en lågkonjunktur är på väg.

Visserligen var antalet nya jobb, utanför jordbrukssektorn, något lägre än väntat i september, men den lägsta arbetslöshetssiffran sedan 1969 är svår för presidentens kritiker att trolla bort. Samtidigt är den genomsnittliga timlönen oförändrad i september, vilket gjorde att den årliga löneökningstakten dämpades något.

Men sysselsättningen inom tillverkningsindustrin minskar och ironiskt nog är det just den sektor som enligt Trumpadministrationen skulle gynnas av handelskriget med Kina som får dra det tyngsta lasset. Nästa vecka inleds nya samtal mellan Kina och USA om handelsförbindelserna