Svag krona

Valutastrategen: Snart kostar euron över elva kronor

1:47 min

Den svenska kronan har fortsatt att försvagas. Både euron och dollarn har blivit dyrare där euron på måndagskvällen stod i 10,88 medan dollarn noterades i 9,90.

Banken SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll tror att kronan kommer fortsätta tappa mark.

– Vi ser framför oss en period av ytterligare kronsvaghet här framför allt i oktober och en bit in i november. Det ska inte uteslutas att det här stannar på 11,20 eller 11,30, säger Richard Falkenhäll, valutastrateg på banken SEB om eurokursens utveckling.

Kronan har förlorat i värde jämfört med både euron och dollarn under lång tid nu. I början av året kostade en euro runt 10,20 och nu rör den sig uppemot 11 kronor. Dollarn har haft motsvarande resa från 9 till snart 10 kronor om tappet fortsätter.

Banken SEB:s valutastrateg Richard Falkenhälls huvudförklaring är att mindre öppna ekonomier som den svenska är känsliga för en svagare global utveckling.

– Det verkar som att det är en oro för den globala tillväxten som fortsätter vara besvärlig för många mindre valutor, säger han.

Senare i veckan kommer ny statistik om svensk ekonomi. Industriproduktion på tisdag, prognos från Konjunkturinstitutet på onsdag och inflationssiffror på torsdag vilket kan sätta ännu mer press på kronan.

– Vi är lite oroliga för ytterligare en låg inflationssiffra, och det försvårar ju självklart för Riksbanken som fortfarande indikerar att man är på väg mot en räntehöjning i slutet på året eller i början på nästa. Men det blir svårt om inflationen fortsätter att falla och den ligger ju redan en bit under Riksbankens mål, säger Richard Falkenhäll.