Hundratals miljoner

Konflikten efter Hemnetaffär trappas upp

2:27 min

En konflikt som pågått inom Fastighetsmäklarförbundet sedan bostadssajten Hemnet såldes trappas nu upp efter att en anmälan om brott lämnats in till Ekobrottsmyndigheten.

Stridsfrågan handlar om hur de 500 miljoner kronor som Fastighetsmäklarförbundet tjänade på försäljningen av Hemnet har fördelats bland medlemmarna. 

– Jag kunde inte drömma om att det skulle vara så graverande som det visat sig vara. Det är helt enkelt en gigantisk kupp, säger fastighetsmäklaren Inge Abrahamsson som är en av dem som menar att förbundets styrelse blåst sina egna medlemmar på stora belopp.

När Hemnet såldes för tre år sedan blev delägaren Fastighetsmäklarförbundet (FMF) och dess medlemmar en halv miljard kronor rikare. Men medan vissa av medlemmarna fick tiotals miljoner fick andra ingenting.

– Det mest allvarliga är att man har lurat medlemmarna. Vilseledande information har gjort att man har fått medlemmar att gå ur förbundet och lägga sig som undermedlemmar och därmed frånsäga sig sin rätt till röstning och utdelning, säger han.

Den ekobrottsanmälan som har lämnats in stödjer sig på en tidigare granskning som gjorts av en utredare utsedd av Bolagsverket. I den riktas svidande kritik mot förbundets styrelse, som enligt utredaren brutit mot en rad lagar och regler och berikat sig själv på medlemmarnas bekostnad.

Bland annat genom att ändra stadgarna och införa olika nivåer av medlemskap som gynnade styrelsemedlemmarna själva. Samtidigt förmåddes deras egna anställda att bli så kallade undermedlemmar, något som innebar att de gick miste om flera hundra tusen kronor var.

– Nu har någon fått 85 miljoner, någon annan 65 miljoner, och någon 40 miljoner. Men alla 400 undermedlemmar har fått noll kronor. Dessa 400 människor hade, om alla hade haft lika röster, haft rätt till cirka 500 000 kronor, säger Inge Abrahamsson.

Erik Olsson, som var förbundets ordförande fram tills för bara några dagar sedan, fick mest av alla via sitt bolag med samma namn men har inte återkommit när vi har sökt honom för en kommentar. Men han har i tidigare intervjuer sagt att ingen har blivit vilseledd. Tvärtom har informationen kring de olika förändringar som genomfördes med början från år 2013 varit tydlig.

Vi har dock varit i kontakt med ett flertal personer som känner sig lurade men inte vill prata öppet om det av rädsla för repressalier. Bland annat efter att det skickats ut brev där det stått att den som röstar för ytterligare granskning av förbundet blir personligt ansvarig för kostnaderna.

Och efter en tumultartad extrastämma i fredags, där just ytterligare granskningar röstades ner och ordföranden avgick, landar alltså frågan om allt gått rätt till hos Ekobrottsmyndigheten.

Juridik handlar om tolkningar och den andra sidan hävdar att det inte är något olagligt som har skett, det är bara lagliga ändringar som har lett till det här resultatet?

– Jag är inte förvånad över att man anför den typen av argument. Har man fått alla de här pengarna är det klart att man vill hävda att det gått rätt till. Det är just därför jag och många med mig vill ha det bekräftat av Ekobrottsmyndigheten, är det okej att göra på det här sättet, säger Inge Abrahamsson.

Fakta: Hemnetaffären

I december 2016 säljs Hemnet till bland annat det amerikanska investmentbolaget General Atlantic. Säljare är Swedbank Fastighetsbyrån, Mäklarsamfundet, Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsmäklarförbundet som får ca 2 miljarder kronor totalt.

Mellan 2013, då FMF:s styrelse började föreslå stadgeändringar för att enligt granskningsmannen underlätta en framtida vinstutdelning, och 2017 steg både intäkter och vinst.

Hemnetkoncernen består av flera olika bolag, men mellan 2017 och 2018 steg rörelsevinsten för Hemnet Group med 460 procent till 73 miljoner kronor. 2017 (inkl december 2016) var resultatet 13 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.