Senast nästa tisdag

Dags att betala in din kvarskatt

1:33 min

Det har blivit hög tid att betala in kvarskatten. Senast nästa tisdag måste pengarna ha trillat in till Skatteverket – annars riskerar man att få slanta upp sura pengar i betalningsavgifter.

Nästan två miljoner svenskar har under året fått ett besked om kvarskatt. Främst är det näringsidkare som drabbas av kvarskatten, men även vanliga löntagare kan behöva betala in skatten innan tisdag nästa vecka, enligt Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman.

– Den vanligaste orsaken för näringsidkare är att man har ett resultat som är svårt att säga på förhand. För vanliga löntagare är det snarare så att man kanske har flera arbetsgivare eller uttagare om man är pensionär, och de känner inte till varandra. Då blir det lite för lite skatt som dras, säger Schauman.

Kvarskatten ska vara inbetald senast den 12 november. Annars riskerar man en betalningsavgift på 600 kronor från Kronofogden, samt en betalningsanmärkning.

Dock betalar de flesta sina skatter i tid. Enligt Skatteverket var lämnade man i fjol in drygt 30 000 skattekrav till Kronofogden efter missad inbetalning av kvarskatt.