Nedläggning av AF-kontor

SKR:s kritik mot regeringen: "Alla skyller på alla"

1:52 min

Regeringen tar inte sitt ansvar när det gäller Arbetsförmedlingen. Det är budskapet från Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, i Ekots lördagsintervju idag.

I veckan kom besked från regeringen att Arbetsförmedlingen ska få ett tydligare uppdrag att vara närvarande i alla landets kommuner. Men det räcker inte säger Anders Knape:

– Det räcker inte med en liten klisterlapp på en dörr, en timme i veckan. Det är inte vad vi kallar närvaro.

Arbetsförmedlingen är mitt inne i sin största omorganisation någonsin. Förutom att nästan all verksamhet ska flyttas över på fristående aktörer, planerar myndigheten en nedläggning av mer än hälften av dagens 242 kontor.

Myndigheten säger att pengarna i budgeten inte räcker och har redan dragit igång nedläggningarna. Vid årsskiftet ska 90 kontor vara borta.

Om det här fullföljs får det allvarliga konsekvenser ute i kommunerna, säger SKR:s ordförande, och de som står längst från arbetsmarknaden kommer att drabbas hårdast.

– Om Arbetsförmedlingen inte finns kvar längre, då finns det bara ett alternativ kvar för stora grupper. Det är att knacka på kommunens dörr och säga, "jag har ingen mat på bordet, ni måste faktiskt hjälpa mig."

Efter att Vänsterpartiet hotat med misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, om inte nedläggningarna och privatiseringarna bromsas, lovade alltså regeringen att närvaron ute i landet ska vara kvar.

Men enligt Anders Knape är det i dagsläget ingen som har kontroll på situationen.

– Vi lider av, ute i sektorn, att alla skyller på alla just nu. Det blir inte bra. Vi har en situation politiskt i Sverige som är fullständigt orimlig egentligen. Det är svårt att veta vem som tar ansvar för det som händer.