Mångmiljardinvestering

Långsiktig satsning bakom Geelys nya innovationcenter

2:05 min

Nu invigs första delen av kinesiska Geelys satsning på ett stort innovationscenter i Göteborg. Totalt handlar det om en mångmiljardinvestering.

– Vi vill visa att vi är här för att stanna. Vi gör en långsiktigt investering. Vad kan vara mer långsiktigt än en stor byggnad, säger Geelys svenska kommunikationschef Stefan Lundin till Ekot.

Så det här visar på att Geely fortsatt tänker stanna och satsa på Västsverige?

– Ja, definitivt.

I år är det tio år sedan som kinesiska Geely köpte biltillverkaren Volvo Cars.

Sedan dess har Geely satsat allt mer i Västsverige och fått en allt större betydelse för svenskt näringsliv. Sedan köpet har också tusentals nya jobb skapats.

Under fredagen invigs första delen av det nya stora innovationscentret, men det innebär inte nu direkt några nya jobb.

Hela centret ska vara klart om ungefär två år och kostar sammanlagt tre miljarder kronor att bygga.

Där ska tusentals personer jobba, både anställda på olika Geely-bolag och från andra utomstående företaget.

– Det finns möteslokaler och labbytor där man ska skapa nya innovativa sätt att transportera sig. Utveckla mobiliteten och tekniken kring framtidens sätt att röra sig, säger projektdirektör Lina Lindquist till Ekot.

Geely vill att olika kulturer ska mötas i centret.

– Vi skapar ett campus och en mötesplats. Där människor ska mötas och utbyta idéer. Innovationstankar ska skapas. Öst möter väst, så kulturer ska mötas här också, säger Lindquist.

– Det är Sverige och Kina som tillsammans har byggt upp det här, säger Jonny Stål, som jobbar på Geely innovation center.

Den senaste tiden har relationerna mellan länderna, Sverige och Kina, blivit allt frostigare. Men Stefan Lundin är inte orolig för att det ska påverka dem.

– Vi följer vad som händer i politiken, men vi är ett privat företag och befinner oss i Sverige. Vi känner inte av det här överhuvudtaget. Mer än att vi ofta sammanblandas med de här frågorna, säger han till Ekot.

Det finns en oro hos vissa över att kinesiska företag gör investeringar i Sverige, hur ser du på det?

– Det är svårt att se några risker med att vi bygger ett stort hus och ger massvis med människor jobb i Sverige.