Ekonomi

Sparkade Boeing-vd:n får fallskärm på 600 miljoner

1:23 min

Flygtillverkaren Boeings sparkade vd får en fallskärm på motsvarande över 600 miljoner kronor. Det samtidigt som företaget får stora ekonomiska problem till följd av flygförbud, flygkrascher och färre leveranser av sina plan.

Boeings tidigare vd, Dennis Muilenburg, fick sparken i december i fjol efter fyra år på vd-stolen. Muilenburg och ledningen för företaget med omkring 140 000 anställda blev hårt pressad efter två flygkrascher inom loppet av fyra månader med de nya planen 737 Max vilka kostade närmare 350 människor livet.

Sedan mars i fjol har samtliga plan i modellserien flygförbud vilket kostar mycket stora summor för flygtillverkaren.  Samtidigt pekar försäljningssiffrorna mot att det totala antalet levererade plan under 2018 bara blir omkring hälften så många som under året innan. Och det medan den europeiska konkurrenten Airbus i fjol slog nytt årsbästa.

Boeing skriver i ett uttalande med anledning av uppgifterna om den sparkade vd:ns fallskärm på 600 miljoner kronor att Dennis Muilenburg får den ersättning har han rätt till enligt sitt kontrakt och att han inte fått någon bonus för 2019.